Afbeelding

Dialoogcoaches aan de slag bij Vrijheidsmuseum

Algemeen

NIJVERDAL - Ellen Bokdam, Arjo van de Weerd, Louis Bakker en Menno Bom gaan optreden als dialoogcoach voor het Memory Vrijheidsmuseum.

Ellen Bokdam, Arjo van der Weerd, Louis Bakker en Menno Bom zijn uit Nijverdal en Hellendoorn geselecteerd en uitverkoren om in de provincie Overijssel als dialoogcoach te worden opgeleid om vervolgens als dialoogcoach op te gaan treden. Zij zijn 1 van 8 dialoogcoaches die voor het Memory Vrijheidsmuseum dialoogbijeenkomsten gaan begeleiden. Het Memory Vrijheidsmuseum werkt binnen het Platform WO2 Overijssel samen met het Historisch Centrum Overijssel, het Infocentrum Holten en het bevrijdingsfestival Overijssel. Dit project wordt ondersteund door de provincie Overijssel.

Achtergrond
Het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal vertelt het verhaal van de verwoestende werking van oorlog op de maatschappij aan de hand van de Tweede Wereldoorlog. Maar ze willen niet alleen de historische kant vertellen, ze willen ook het verleden én het heden écht samenbrengen. Voor welke keuzes stonden mensen vroeger en hoeveel lijken deze keuzes op die men vandaag de dag moet maken in een samenleving die steeds ingewikkelder wordt. Een samenleving die om maatregelen vraagt, die veel van de democratie en de rechtstaat eisen. Die democratie is echter ook aan het afbrokkelen, het respect voor mensenrechten neemt af, de haat tussen groepen neemt toe, de economische groei stagneert en het gevaar van klimaatrampen stijgt. Het museum heeft de ambitie mensen juist ook met elkaar verbinden. Ze willen dit doen door de dialoog tussen mensen over verschillende thema’s te stimuleren, maar ook om die dialoog te organiseren. Daarom wil het museum nu vrijwilligers gaan opleiden om die dialogen te faciliteren.

Dialoogcoaches
Een dialoogcoach wil impact maken, wil bijdragen aan maatschappelijke thema’s middels dialoog. De dialoogcoach wordt middels een speciaal hiervoor ontwikkeld programma opgeleid tot dialoogcoach. De dialoogcoach wil van waarde zijn voor mens en maatschappij en verbinding leggen. Hij/zij gaat dialoogbijeenkomsten op gebied van actuele maatschappelijke waarden rondom democratie en burgerschap.

Wat gaan zij doen?
Daar waar er al dialoogbijeenkomsten zouden worden gepland in maart gooit Corona roet in het eten waardoor na de maandelijkse dialoogbijeenkomsten pas na de lock-down worden georganiseerd. De dialoogcoach is de voorzitter van een bijeenkomst waarin een thema volgens de principes van de dialoog wordt besproken. De thema’s hebben telkens een maatschappelijke relevantie. Dialoog is een vorm van communicatie die een andere dimensie geeft dan het debat of de discussie. Deze leer leren de dialoogcoaches tijdens de opleiding en hoe je die kunt inzetten bij het faciliteren van een groep. De opleiding is gericht op vaardigheden om een gespreksbijeenkomst te faciliteren volgens de principes van de dialoog. Voor meer informatie over de opleiding: Frank Rekers, Programmaontwikkelaar, trainer & coach. Tel.:06-51191771 frank@talkingstickinstituut.nl

Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 7 uur geleden
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 9 uur geleden
Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord 12 uur geleden
Afbeelding
Column: Vakmanschap... 15 uur geleden
In 'Wat bezielt je' vertelt Paul Janse over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is.
Paul Janse schuift aan bij Wil de Bruine in Wat bezielt je 16 uur geleden
Het nieuwe urban skatepark in het Blokkenpark is bijna klaar, maar is al in gebruik genomen. (Foto: Wouter de Wilde | DE WILDE MEDIA)
Opening van Urban Skatepark 17 apr, 19:45
Afbeelding
Inge fotografeert hobby's: Renate houdt van schilderen 17 apr, 18:05
De drone stuurt de coördinaten door zodat de vrijwilligers de dieren of nesten kunnen weghalen.
Project opsporen en redden 17 apr, 13:53