Vergroen je tuin én je dak!

Veel tuinen in ons land zijn klein en grijs. We kiezen voor het gemak en het lage onderhoud van de tegels, met maar weinig groen. Dit is jammer; een groene tuin is namelijk niet alleen mooi, maar ook nog eens beter voor de omgeving. Het is bovendien veel aangenamer om tijdens een heerlijke zomerdag in je tuin te zitten.

Tijdens een hevige regenbui ontstaat er weleens flinke wateroverlast. Tegels spelen hier een grote rol in; zij laten geen of weinig water door, waardoor dit zorgt voor een overbelasting van het riool. Je kunt tegels vervangen door gras of andere planten. Het zorgt voor minder wateroverlast én het ziet er mooi uit! Bovendien is een groene omgeving koeler in de zomer, wat hittestress voorkomt. Uit onderzoek blijkt dat het in steden zo’n 3 tot 8 graden warmer is dan in het buitengebied, wat te wijten is aan de grote hoeveelheid tegels. Om wateroverlast tegen te gaan kan men in de groene tuin ook infiltratiekratten plaatsen onder de grond. Deze vangen regenwater op en geven het geleidelijk af aan de diepere grondlaag. Zo zorgt men ervoor dat de tuin niet drassig kan worden. Ook plaatsing van een regenton helpt; die vangt regenwater op én verlaagt waterverbruik in de zomer.

Kleurrijke tuin
Het vergroenen van de tuin is niet alleen voor ons als mens belangrijk, maar ook voor de bijen en andere nuttige insecten die er leven. Het advies is dan ook een kleurrijke tuin met een brede diversiteit aan bloemen en planten. Plant dus mooie bloemen zoals vergeet-mij-nietjes, pioenen en blauweregen. Deze bieden voedsel voor de bijen en andere bestuivers. Zij zijn weer van groot belang voor onze voedselvoorziening en het versterken van de biodiversiteit in de omgeving. Maak van je groene tuin ook een tuin met leven; zo kun je bijvoorbeeld een nestkastje plaatsen voor vogels, wat helpt in de bestrijding tegen de eikenprocessierups. Of bijvoorbeeld een insectenhotel, waardoor we nuttige insecten een handje helpen.

Het dak op!
Er zijn dus heel veel manieren om je tuin groener te maken. Maar je hebt nog een andere mogelijkheid: een groen dak! Zo zijn sedumdaken de afgelopen jaren steeds bekender geworden. Deze hebben een geluiddempende werking en ze zuiveren water en lucht. Een groen dak zorgt ook nog eens voor een betere isolatie van je huis, waardoor je minder energiekosten hoeft te betalen. Op ieder dak kun je groen aanleggen en je kunt het ook combineren met zonnepanelen. Doe mee en zorg voor meer groen in de buurt!

Meer berichten
 
Auto zoeker