Foto: Hans Bolte

Column: Vrijheid, angst, lockdown, vertrouwen

Uit onderzoek is gebleken dat veel vrouwen geen, of veel minder een, bh dragen nu in Coronatijd. Na de stropdas kunnen we ook, deze blijkbare beklemming, meer loslaten.

Interessant gegeven. Kun je mooi over filosoferen: is er een verband met je vrij voelen en beklemmende kleding? Toen ik zelf studeerde wist ik; een stropdas dragen omdat het moet, dat is niets voor mij. Die strop wilde ik niet. Net als prins Claus, weet u nog? Die slingerde zijn stropdas eens zo de zaal in, mooi en hilarisch nieuws! Hoe zou ‘t zijn als prinses Beatrix haar bh de zaal in zou slingeren? Hilarisch!! Of (beter?) Maxima? Of krijg ik nu feministisch Nederland over me heen? Zou dat ook gebeuren als Sylvana Simons dit zou doen?

Ik probeer me in te beelden hoe dat is, geen bh? Het moet in elk geval lekker vrij voelen. En dat is het: we willen vrij zijn! Geen beklemming! En velen ervaren nu een beklemming: mondkapjes, afstand, geen hand en knuffels. Hopelijk tijdelijk inderdaad. De één vindt het allemaal goede maatregelen, de ander minder. Het is een zoeken in omgaan met angst en vertrouwen. Angst voor Corona, angst voor de dood? Of hebben we vertrouwen in het leven en hoe dan?

Dreigt de focus net te veel te komen op het negatieve en ook niet helpend taalgebruik? Lockdown, pandemie, avondklok, blijf binnen, financiële stress, coronacijfers etc. Word je niet vrolijk van... Deels snap ik de berichten en adviezen. Ik mis aandacht voor waar we ons juist wel op hebben te richten: Alleen al verse lucht is zo ontzettend helpend om je gezond te voelen. In je lichaam ZIJN, met je zintuigen ervaren wat er is, en de kop leeg (maken)... Bewegen, buiten zijn en verse lucht is zo belangrijk! Onderhoud goede contacten! En van stress, binnen zitten en te weinig contact en andere energie kunnen we ziek worden... En zo dreigt een negatieve spiraal.

Gaan we flink inzetten om gezond eten goedkoper te maken? Alles met toegevoegde suikers belasten met accijns? Mensen met overgewicht kunnen gratis of met meer korting naar allerlei therapeuten/sportscholen die daar voor zijn, evenals andere risicogroepen, rokers, lichamelijke klachten net zo psychisch bekijken als lichamelijk? Hoe gaan we om met mensen die vooral bang zijn voor Corona, tekorten en het leven? Heb vooral vertrouwen en in alles laat je niet gek maken! Nelson Mandela zei: het is ons licht die ons bang maakt, niet onze angst of schaduw. Hij geloofde dat je ten diepste een niet te raken bron van licht van binnen bent. Durf te ZIJN, met al wat is, zo oordeelloos mogelijk. Dit daagt (mij in elk geval) uit om vooral te kijken wat goed is en waar je dankbaar voor kan zijn. En daarnaast hebben we allemaal onze imperfecties...

Hartelijke groet,

Hans Bolte
Puur therapie en coaching

Meer berichten