Dicht bij de vrijheid!

NIJVERDAL – Maandag 12 april is het vaccineren tegen het coronavirus gestart. Na eerdere berichten vanuit de overheid over AstraZeneca, is dit prikmoment beperkt tot mensen in de leeftijdscategorie 60 tot 65 jaar.

De huisartsenpraktijken en hun patiënten volgen elkaar dagelijks op in Het Ravijn. Volgens huisarts Ingeborg van Lingen is een gedeelde locatie het beste voor Hellendoorn en Nijverdal. “Niet elke praktijk was qua ruimte even geschikt. Nu kan alles doorgaan en kunnen de prikrijen blijven staan voor de volgende mensen.” Op deze manier kunnen patiënten ook het voorgeschreven kwartier onder toezicht blijven voor eventuele hevige reacties. “Dit is voorzichtiger dan voorzichtig”, meent Van Lingen. “In Engeland doen ze het al niet meer.”

Vaccinatiebereidheid
“Wat we nu hebben, is dat een aantal mensen in paniek is geschoten over AstraZeneca”, zegt Van Lingen. “Dat is sneu, want we hebben geen ander soort vaccin.” Toch ziet de huisarts dat de meeste mensen gewoon door willen met prikken. “Je ziet plekken in het land met maar zestig procent opkomst, maar ook plekken boven de tachtig procent. Tachtig procent is normaal, dat is ook zo bij een griepvaccinatie”, vervolgt ze.

Risico
“Veel vrouwen onder de zestig gebruiken de pil, daarbij heb je een veel groter risico op het krijgen van trombose dan van dit vaccin”, aldus Van Lingen. Door de vele berichtgeving en verschillende verhalen twijfelen mensen om de prik te nemen. “We krijgen een Europese beoordeling dat het echt belangrijk is om te vaccineren, maar de onduidelijkheid zou deze angst kunnen verklaren.”

Onduidelijkheid
Ook voor de huisartsen zelf is de gang van zaken niet altijd even duidelijk. Door de vele aanpassingen in het vaccinatiebeleid vanuit de overheid, waren er aanpassingen in de vaccinatiegroep nadat uitnodigingen voor prikken zijn verstuurd. “Het is echt heel vervelend. Dan moet je alle mensen handmatig gaan bellen vanwege de wijzigingen. Ik ben voor honderd procent bereid het werk te doen, maar iets heldere communicatie zou netjes zijn”, zegt de huisarts. Een ding weet ze wel zeker: “Ik kan de vaccinatie echt aanraden”.

Tekst: EG-WÉL

Meer berichten
 
Auto zoeker