Foto: Shutterstock

Vele jaren plezier van uw schutting met periodiek onderhoud

Een mooie houten schutting draagt bij aan de privacy en veiligheid van je achtertuin, maar geeft ook een belangrijk stukje sfeer en belevenis. Veel mensen kiezen nog steeds voor de traditionele houten schutting. Deze worden altijd geadverteerd als 'onderhoudsarm'. Toch is het voor het behoud van de schutting belangrijk om af en toe eens wat onderhoud uit te voeren.

De levensduur van een schutting hangt af van diverse factoren; ergens tussen de 15 en 25 jaar is redelijk. Dit is afhankelijk van de gekozen houtsoort en het onderhoud dat we uitvoeren. Houtsoorten zoals vurenhout en grenenhout vergen wat meer onderhoud dan bijvoorbeeld schuttingen van Europees hardhout zoals eiken en kastanjehout. Ook tropische hardhoutsoorten zoals bankirai en azobe gaan lang mee. Het advies is om een schutting elk kwartaal schoon te maken; liever niet met de hogedrukreiniger, aangezien deze het hout kan beschadigen. Hierdoor kan nieuwe aanslag makkelijker hechten.

Olie en beits
Een vuren- of grenenhouten schutting kan men het beste behandelen door deze schoon te maken met water en een harde borstel of afwaskwast en vervolgens te behandelen met olie of beits. Beits is met name goed wanneer er wat meer onderhoud nodig is; iedere 3 à 4 jaar. Olie is goed voor tussentijds onderhoud. Schuren van hardhoutsoorten profiteren vaak van een wat hogere kwaliteit beits en vernis om langer mooi te blijven. Goedkoop is duurkoop qua beits. Tropisch hardhout is het beste alleen met olie te onderhouden. Dit voorkomt dat de schutting uitdroogt en lelijk wordt. Ook voor kleurbehoud is dit een passende keuze. Delen die in de zon staan, moeten zeker wat vaker aandacht krijgen. Controleer verder ook eventuele schroeven en scharnieren op de aanwezigheid van roest.

Meer berichten
 
Auto zoeker