Gedichten(fiets)route

HELLENDOORN - De Regge, het beeld van Johanna van Buren aan de Dorpsstraat in Hellendoorn en de Palthetoren in Haarle. Stuk voor stuk prachtige plekken in de gemeente. Maar dit zijn zeker niet de enige plekken. Er zijn bekende, maar wellicht ook minder bekende plekken die het bezoeken waard zijn.

Hoe mooi is het om deze bijzondere plekken, in deze tijd, waarbij we vanwege corona toch wel meer toerist zijn geworden in onze eigen gemeente, te combineren met een gedichten(fiets)route. Een route met gedichten van eigen inwoners op de meest bijzondere plekken in onze mooie gemeente. Een idee van gemeenteraadsleden Roy Zijlstra (CDA) en Bertus Webbink (D66). Beide vanuit de raad aangesloten bij het Cultuurteam van de CultuurCaravaan. De Caravaan die zorgt dat cultuur een belangrijke plek in de gemeente heeft en houdt.

Niet nieuw
“Het idee heb ik al erg lang, maar eigenlijk komt dit idee niet van mijzelf. Jaren geleden is er een gedichtenroute in onze gemeente geweest. Destijds georganiseerd door de culturele raad in samenwerking met de Lions club. Ik heb daar zulke goede herinneringen aan over gehouden. Nu de cultuursector het zwaar heeft en veel mensen er in eigen gemeente op uit gaan, dacht ik: ‘dit is het perfecte moment om het idee uit te voeren’”, vertelt Roy. Bertus vult hem aan: “In het laatste cultuurteam overleg bleek dat we beiden met dit idee rondliepen. Hoe mooi is het dan om dit nu samen op te pakken”.

Mooie respons

Inmiddels zijn er al meerdere prachtige gedichten binnengekomen. Allemaal gedichten over mooie plekken in de gemeente. Zelf hebben de heren ook hun favoriete plekken. Zo brengt Bertus graag een bezoek aan de Sallandse Heuvelrug en het Reggedal. Maar ook kan hij enorm genieten van de verbindingen tussen de kernen. Bijvoorbeeld richting Hancate, Haarle en Daarle. Roy is liefhebber van de Regge. Maar ook ‘t Hexel, het Goudzoekerspad en de omgeving rond De Pas in Haarle bezoekt hij graag. “Laatst hoorde ik een inwoner vertellen dat hij een rondje langs de gemeentegrens had gefietst en aan het eind 95 kilometer op zijn teller had staan. Nou, zo’n lange route zijn wij niet van plan om uit te stippelen hoor, maar we proberen wel zoveel mogelijk mooie plekken mee te nemen. De bedoeling is om de route in juli officieel te openen. Een route voor eigen inwoners, maar natuurlijk ook voor toeristen”, vertelt Roy.

Gedicht inleveren
Iedereen die van dichten houdt en een favoriete plek in de gemeente heeft, kan meedoen. De gedichten kunnen tot vrijdag 7 mei toegestuurd worden aan: cultuurcaravaan@hellendoorn.nl. “Hoe meer gedichten en mooie plekken, hoe mooier de route wordt! En als er teveel binnenkomen dan bewaren we deze voor een volgende editie. Want ja, die ambitie hebben we zeker!”, aldus de enthousiaste heren.

Meer berichten