<p>Knarrenhof te Zwolle</p>

Knarrenhof te Zwolle

Plan voor een Noabershof

NIJVERDAL - Jos van den Born en André Odding willen een ‘Nobershof’ realiseren in Nijverdal. Een noabershof is een woonvorm waarbij jong en oud naast elkaar wonen en elkaar helpen waar dat nodig is, maar daarbij wel zelfstandig blijven.

De Noaershof zou volgens Van den Born en Odding een nieuwbouwcomplex met minimaal 24 levensloopbestendige en duurzame woningen rondom een gezamenlijke binnentuin kunnen worden. Bij de Hof hoort ook een gezamenlijke ruimte voor bijvoorbeeld vergaderingen, feesten en workshops, maar ook om familie of vrienden te kunnen laten logeren.

Lessen geleerd
In de gemeente Hellendoorn bestaat een woonvorm als de Noabershof nog niet. Van den Born en Odding hebben hun licht opgestoken bij soortgelijke initiatieven in Zwolle en Rijssen en daaruit belangrijke lessen getrokken: Ze vinden dat het een mix met worden van jong en oud, van koop en huur, waarbij ook woningcorporatie Reggewoon betrokken zal worden. “Ons initiatief komt uit de samenleving en past uitstekend in de nieuwe gemeentelijke woonvisie” vertellen ze. “Er zal zeker in de komende jaren door de toenemende vergrijzing een groot gebrek aan woningen voor ouderen komen, maar ook voor starters. Doordat de afgelopen jaren de woningbouw in de gemeente op slot zat is het erg moeilijk om een woning te vinden. Nu er van de provincie meer woningen gebouwd mogen worden kan de realisering van de Noabershof ervoor zorgen dat er weer een doorstroom gaat komen. Zo komen er ook weer mogelijkheden voor de starters. Die trouwens straks ook een woning in de Noabershof kunnen kopen. We hebben onze plannen inmiddels besproken met de gemeente en wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis heeft ons alle steun toegezegd om dit concept te verwezenlijken”, geven de beide initiatiefnemers aan.

Geen commune
De Nijverdallers benadrukken dat de door hen gepropageerde Noabershof absoluut geen commune is, waarvan de bewoners verplicht zijn om nauw met elkaar samen te leven. “De Noabershof wordt gebouwd onder collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) en de bewoners vormen dan een Vereniging van Eigenaren of coöperatie, waarbij ze afspraken maken over wat ze van elkaar mogen verwachten. Niets moet, alles kan. Wij denken dat zo’n woonvorm niet echt geschikt is voor einzelgängers, of mensen die enorm op hun privacy zijn gesteld.” De ideale plek voor de Noabershof ligt in of nabij het centrum. “Je moet met je rollator wel alle voorzieningen kunnen bereiken”, zegt Van den Born. Er wordt gekeken naar de Reggesteyn-vestiging aan de Willem de Clercqstraat. De school wordt geïntegreerd in het gebouw aan de Noetselerbergweg in 2023. Volgens de door beide initiatiefnemers aangetrokken jonge architect Ron Hoogsteder is dat terrein langs de Meester Ponsteenlaan uitstekend geschikt voor zeker twee of wellicht zelfs drie van dit soort vernieuwende woonvormen in combinatie met een aantal vrijstaande huizen.

Op www.noabershofnijverdal.nl kunnen belangstellenden zich aanmelden en is de meest recente informatie te lezen.

Meer berichten
 
Auto zoeker