Van den Brink Staalbouw laat leerlingen techniek ervaren

NIJVERDAL - Komende dinsdag is weer de jaarlijkse Techniekdag Hellendoorn-Nijverdal. Leerlingen uit groep 8 van de lokale basisscholen gaan dan op bezoek bij technische bedrijven. Waar veel bedrijven invulling geven aan de dag met rondleidingen, koos Van den Brink Staalbouw voor een meer praktische benadering...

De Techniekdag werd opgezet om leerlingen te interesseren voor een technisch beroep. Er is namelijk een groeiende behoefte aan personeel in deze branche in de brede regio. Het is een heel diverse sector, maar leerlingen hebben lang niet altijd een goed beeld van dit mooie werk.

Brug bouwen
Van den Brink Staalbouw is één van de deelnemende bedrijven aan de Techniekdag. Zij ontvangen dinsdag de leerlingen van groep 8 van De Triangel. Maar voor hen begon de Techniekdag eigenlijk al eerder. Het bedrijf daagt de leerlingen namelijk uit om op deze dag echte bruggen te bouwen. De klas van Frits Tutert kreeg in mei bezoek van Jan Dirk Vossebelt van Van den Brink Staalbouw en Wim van de Merwe, lasdocent en fanatiek techniek-aanjager. Aanleiding voor de leuke opdracht was de recente aanvaring van een schip met een brug in Groningen. De leerlingen werden uitgedaagd om een nieuwe brug te ontwerpen. Er zijn vijf groepen opgezet die elk een eigen brug maken, waarbij iedere leerling weer een andere rol heeft - net zoals bij een echt project. De brug is uiteraard ook een toepasselijke symbolische keuze; Van den Brink Staalbouw slaat hiermee een spreekwoordelijke brug tussen het onderwijs en de mooie praktijk van de technische sector.

Aan de slag
Komende dinsdag gaan de leerlingen hun zelf ontworpen bruggen bouwen bij Van den Brink Staalbouw, inclusief het laswerk onder vakkundige begeleiding. Deze moeten dan drie meter lang zijn, 60 centimeter breed én ze moeten twee mensen kunnen dragen. Na afloop kunnen de ouders de bouwwerken ook bekijken. De winnende groep krijgt ook nog een leuke prijs, namelijk een dagje naar techniekmuseum Nemo in Amsterdam.

Meer berichten