Nijverdaller Gerard Althoff wandelt 1400 kilometer voor KWF

NIJVERDAL - Gerard Althoff (76) heeft zichzelf uitgedaagd om 1400 kilometer te gaan wandelen. Hij gaat langs alle hoofdsteden van Nederland om geld in te zamelen voor het KWF Kankerbestrijding.

Vorig jaar zou Althoff al een wandeling van 1200 kilometer maken naar Alpe d’Huez in Frankrijk. Deze trip werd door het KWF geannuleerd in verband met corona. Ook dit jaar is deze tocht afgelast, daarom besloot de wandelfanaat zelf de touwtjes in handen te nemen. Hij blijft nu in Nederland en er komt 200 kilometer bij op. Tijdens de tocht van in totaal 1400 kilometer gaat hij langs alle hoofdsteden van ons land.

Afvinken
Althoff heeft deze wandeltocht door Nederland zelf opgezet. “Ik wil het nu voor mezelf af kunnen vinken. Ik wil het geld nu graag doneren”, zegt hij. De route is inmiddels uitgestippeld en zaterdag 26 juni gaat de wandelaar met zijn wandelkar en GPS op pad. “En in elke hoofdstad ga ik langs het gemeentehuis om een stempel te krijgen als bewijs dat ik er ben geweest.”

Donaties
“Ik heb nu al 2500 euro aan donaties opgehaald bij sponsoren”, vertelt Althoff. Het geld dat hij onderweg nog ophaalt komt bij dit bedrag op. “Ik heb een QR-code op mijn kar staan, dan gaan de vrije giften automatisch naar mijn doneersite.” Daarnaast heeft de loper de website www.opgevenisgeenoptie.nl op zijn wandeloutfit staan. “Dan gaat het geld direct naar het KWF.”

Motivatie
Zijn motivatie voor deze trip is zijn omgeving. “Ik kom uit een grote familie. Ik heb vier broers, mijn zus en mijn vader verloren aan kanker. Ook mijn buren waar ik 25 jaar naast woonde hebben de strijd tegen kanker verloren. En mijn grootste vriend Jos is op jonge leeftijd overleden aan kanker, dat is eigenlijk reden nummer één”, zegt Althoff. Aan zijn wandelkar zit ook een knuffelbeertje, vernoemd naar Jos.

Training
Zeven jaar geleden maakte hij een spirituele wandeltocht van maar liefst 2800 kilometer naar het Spaanse Santiago. “Ik ben altijd in beweging, dat houd ik een beetje bij”, zegt de 76-jarige nuchter. Althoff is lid van de wandelvereniging in Haarle, waar hij elke week traint. “Door corona is dat wel een beetje achterwege gebleven”, geeft hij toe. “Heel veel individueel trainen” was volgens hem de oplossing. Nu de sportscholen weer open zijn, is hij er drie keer per week te vinden.

Medewandelaars
Een aantal vrienden en familie zal het eerste stukje meelopen. Althoff zegt ook op latere stukken medewandelaars te hebben. “Er zijn mensen die onderweg mee willen lopen, die bellen me dan op.” De kans dat er meer mensen mee gaan lopen is zeker aanwezig. “Ik hoop mensen te ontmoeten onderweg. Bij mij kunnen ze hun verhaal kwijt, of andersom. Over waarom ik deze wandeltocht doe bijvoorbeeld. Het belangrijkste is dat mensen gaan doneren.”

Tekst: EG-WÉL

Meer berichten
 
Auto zoeker