Eerste eikenprocessierupsen van 2021 gespot de Sallandse Heuvelrug.
Eerste eikenprocessierupsen van 2021 gespot de Sallandse Heuvelrug. Foto: Zainal Haberham

Eikenprocessierups maakt rentree

Algemeen

HELLENDOORN – Hij is terug van weggeweest: de eikenprocessierups. Op waarneming.nl staat inmiddels de eerste melding op de Sallandse Heuvelrug.

De melding op het online natuurplatform telt 100 rupsen in een spinselnest. Vanaf juni zorgen de brandharen van de processierups voor overlast en gezondheidsklachten. De klachten gaan voornamelijk over jeuk en uitslag, maar de haartjes kunnen ook zorgen voor ademnood, koorts en longontsteking.

Kenniscentrum
Volgens Kenniscentrum Eikenprocessierups had begin juni van dit jaar ongeveer 15% van de rupsen hun brandharen. Vorig jaar zou dit begin mei al het geval zijn. Volgens het kenniscentrum moesten de rupsen dit jaar langer wachten voordat er voedsel beschikbaar was vanwege het koude lenteweer. Naar verwachting zal de meeste overlast rond eind juni en begin juli zijn.

Gemeente Hellendoorn
De gemeente laat op haar Facebookpagina weten dat de mezen het lastig hebben. Er hangen veel nestkastjes voor de vogel in de gemeente, maar het probleem ligt elders. Vorig jaar had de natuurlijke vijand van de rups het moeilijk vanwege vlooienmiddel dat op hondenharen zat, welke de vogel gebruikt voor het nest. “Dit jaar is het grillige voorjaarsweer een belangrijke oorzaak. De warme tweede helft van maart zorgde voor veel vroege broedsels, waarvoor in de koude aprilmaand niet voldoende voedsel voorhanden was”, aldus de gemeente. Gemeente Hellendoorn zegt verder een les te hebben geleerd. Ze gaat inzetten op verschillende bestrijdingsmethoden. Dit betekent eiken bespuiten, rupsen wegzuigen en verdere stappen zetten in ecologisch bermbeheer. Nestgelegenheid voor andere vogels bijvoorbeeld. “Ook boomklevers mussen, spreeuwen, roodborstjes, winterkoninkjes, zanglijsters en merels hebben de eikenprocessierups inmiddels als voedsel ontdekt”, vertelt de gemeente.

Inwoners
Mensen kunnen helpen en mogelijk minder overlast ervaren door zelf een nestkastje op te hangen. Bij een boswandeling is het handig om voor goede bedekking van de huid te zorgen. Afgeraden is om de processierups bewust op te zoeken. Belangrijk is dus om niet zelf een nest van de processierupsen te verwijderen. Dit geldt ook voor oude nesten. Er wordt opgeroepen een professionele organisatie of de gemeente in te schakelen. Toch klachten? Raadpleeg uw huisarts.

Tekst: EG-WÉL

Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 6 uur geleden
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 8 uur geleden
Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord 11 uur geleden
Afbeelding
Column: Vakmanschap... 14 uur geleden
In 'Wat bezielt je' vertelt Paul Janse over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is.
Paul Janse schuift aan bij Wil de Bruine in Wat bezielt je 15 uur geleden
Het nieuwe urban skatepark in het Blokkenpark is bijna klaar, maar is al in gebruik genomen. (Foto: Wouter de Wilde | DE WILDE MEDIA)
Opening van Urban Skatepark 17 apr, 19:45
Afbeelding
Inge fotografeert hobby's: Renate houdt van schilderen 17 apr, 18:05
De drone stuurt de coördinaten door zodat de vrijwilligers de dieren of nesten kunnen weghalen.
Project opsporen en redden 17 apr, 13:53