Column: Een nieuwe start met een mixgezin

Co-ouderschap wordt steeds meer de norm na een scheiding van een stel met kinderen. Vinden de co-ouders een nieuwe liefde, dan behoren de kinderen voortaan tot meerdere gezinnen. Om de nieuwe kans op geluk te laten slagen, is het belangrijk om na te denken over hoe je jouw nieuwe gezin gaat vormgeven.

Als ouder in een mixgezin zijn er drie belangrijke lijnen in de vormgeving van je nieuwe gezin: de relatie tussen jou en je partner, tussen jouw partner en jouw kinderen onderling maar ook over die tussen de kinderen en de andere ouder. Heeft jouw partner ook kinderen? Dan komt er nog een lijntje bij: de verhouding tussen jou en de kinderen van jouw partner. De verhouding tussen jou en jouw partner kun je regelen in een samenlevingscontract. Hierin leg je vast hoe het financieel tussen jullie loopt, wat van jullie samen en wat van jullie privé is en hoe het loopt als jullie uit elkaar gaan of een van jullie komt te overlijden.

Maar hoe ga je met de andere lijnen in je mixgezin om? Volgens deskundigen duurt het vier tot zeven jaar om een harmonieus mixgezin te worden. En daar wil je in investeren, in een harmonieus mixgezin. Om je kinderen te beschermen en ook de relatie met je nieuwe partner. Wij hebben een hulpmiddel om je te helpen om een harmonieus mixgezin te worden. Een gezinscontract.

Het gezinscontract helpt je met je partner te bespreken in welke mate jullie je met de opvoeding van elkaars kinderen bezighouden. En hoe ziet jullie nieuwe huishouden eruit en de financiële kant daarvan? Maar denk ook aan een gezinsvergadering, zodat de kinderen ook inspraak krijgen in zaken die hen aangaan. Voor kinderen is het namelijk belangrijk te weten waar ze aan toe zijn, omdat ze al met zo veel nieuwe dingen geconfronteerd worden. Ook is voor de kinderen belangrijk dat er wordt vastgelegd wat hun privé-eigendommen zijn en hoe de anderen in het mixgezin daarmee omgaan.

Afspraken over het gebruik van sociale media zijn ook belangrijk in het gezinscontract. Want is het wenselijk dat de stiefouder foto’s post van de stiefkinderen? Door de andere ouder wordt dat vaak niet prettig gevonden en het kind komt misschien in een loyaliteitsconflict.

We helpen je graag van jouw mixgezin een succes te maken!

Notariskantoor Oude Engberink

Meer berichten
 
Auto zoeker