Laatste wens: thuis sterven

Algemeen

NIJVERDAL/HELLENDOORN - Steeds meer mensen brengen hun laatste levensfase thuis door. Dat is mooi, maar kan ook zwaar zijn voor de omgeving. De zorgvrijwilligers van de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg van Evenmens bieden ondersteuning aan de zorgvrager en aan de mantelzorger.

Vanwege de toenemende vraag voor nachtzorg is Evenmens op zoek naar nieuwe zorgvrijwilligers. “Deze VPTZ- zorgvrijwilligers zijn er in de laatste levensfase, maar ook al eerder”, legt Janny Broekhuis van Evenmens uit. “Ze kunnen bijvoorbeeld tijdelijk de mantelzorg overnemen.” Zo kan de mantelzorgen even op adem komen. De VPTZ-zorgvrijwilligers waken bij mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Zij kunnen overdag of ‘s nachts aanwezig zijn om een luisterend oor en een wakend oog te zijn voor de zorgvrager. Alle VPTZ-zorgvrijwilligers krijgen een cursus van Evenmens VPTZ aangeboden zodat ze goed voorbereid zijn op hun taak.

Laatste wens
“Wat we vaak horen, is dat mensen helemaal niet van ons bestaan wisten en als ze het eerder geweten hadden, vader of moeder misschien toch thuis had kunnen sterven. Volgens hun laatste wens,” vertelt Janny Broekhuis. “Zelf houden ze het niet vol en dat vinden wij erg jammer.” Iedereen die zorgvrijwilliger wil worden kan contact opnemen met Evenmens VPTZ via 0548-638 830 of jbroekhuis@evenmens.nl.

evenmens.nl

Afbeelding
Koningsdag 2024 in Nijverdal FOTO'S 2 uur geleden
Afbeelding
Ridderstrijd geopend 5 uur geleden
Afbeelding
Groei en Bloei Salland houdt Lentefair 7 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 9 uur geleden
Afbeelding
Laat de dagelijkse sleur van je afglijden: Geniet van een avond vol humor! 21 uur geleden
Afbeelding
Stap in de wereld van Juf Roos en Gijs voor een verjaardagsfeest om nooit te vergeten! 1 mei, 12:15
Jong en talentvol lid van SNO Nijverdal Sam van Veen (foto: Linda van Beekhoven).
Cursus Verenigingsscheidsrechter: ga fluitend het veld op! 30 apr, 20:18
Afbeelding
'Kuier deur Kruidenwijk': Stap voor stap naar een actiever en socialer leven 30 apr, 15:05