Willemien zet jouw pen echt op papier

Algemeen

(Creatief) schrijven is helemaal hip

door Annemieke van Ipenburg

HELLENDOORN – Hoewel ik natuurlijk altijd al geweldig goede teksten schrijf, werd ik geprikkeld toen iemand mij vertelde over de workshop ‘Creatief schrijven’ van Willemien Berkenbos. Ik schrijf niet alleen voor deze krant en zakelijke klanten, maar ook veel voor mezelf. En ik ben nogal nieuwsgierig aangelegd.

Dus toog ik naar Hellendoorn voor de workshop. We beginnen aan de keukentafel, maar Willemien maakt ons snel duidelijk dat we voor het schrijven ook rustig een andere plek mogen kiezen, in de kamer, of buiten (het is heerlijk weer). We hebben een gemêleerd gezelschap, met een gemeenschappelijk doel: beter/makkelijker onze woorden op papier krijgen.

Verschillende mensen
“Dat is wat ik zo leuk vind,” vertelt Willemien later. “Er zitten totaal verschillende mensen aan tafel, die om verschillende redenen willen schrijven, maar ze willen allemaal schrijven. In mijn workshops gaat het niet om de juiste spelling of grammatica, dat is niet belangrijk. Je moet op papier zetten wat in je hoofd zit, zoals het in je hoofd zit.” Ze kijkt rond en haar blik rust op een stapel notitieboekjes. “Om mensen aan het schrijven te krijgen, gebruik ik een aantal technieken. Zo laat ik ze bijvoorbeeld heel bewust een pen en notitieboekje uitzoeken. Tijdens de workshop zet ik een blad met hapjes op tafel, waar iedereen volop van mag genieten. Maar wel bewust. Wat proef je, voel je, ruik je, zie je? Pas als ze al hun zintuigen volop hebben geprikkeld, mogen ze er over schrijven.”

Diverse technieken
Het lijken simpele oefeningen, maar het werkt wel. Juist omdat ik zoveel schrijf, gaat het min of meer vanzelf. Het is mooi te ervaren hoe het is daar heel bewust mee bezig te zijn, veel meer te genieten van het schrijven op zich. “Ja en toch gaat het om meer dan schrijven,” zegt Willemien. “Tijdens de workshop komen mensen met elkaar in gesprek. ‘In real life’ gebeurt het. Dat maakt het ook heel geschikt voor bedrijven. Voor teambuilding, voor vraagstukken, ontwikkelingen. Alles op maat. Schrijvend elkaar ontmoeten leidt tot inzichten en nieuwe ideeën.”

Willemien Berkenbos
Willemien is docent Nederlands en communicatie, stagebegeleider en actief in het volwassenenonderwijs. “Van daaruit komt mijn behoefte deze workshops en cursussen te geven, mensen in contact te brengen. En schrijven is weer helemaal hip. De workshop is een proeverij van wat mogelijk is, bijvoorbeeld dagboek of levensverhaal schrijven.” Willemien borrelt over van enthousiasme. Kijk ook op haar facebookpagina: www.facebook.com/DeSchrijverie en binnenkort op haar website, of bel 06-11086205.

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 15 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11