De nieuwe romans van een Nijverdalse schrijfster zijn klaar

Algemeen

Nijverdal/Koudum - Jaren geleden, toen ik besloot een boek over Turkije te schrijven, maar niet echt op gang kwam, vertelde een vriendin mij over Henriëtte Hemmink. Een Nijverdalse schrijfster, die al veel kinderboeken op haar naam had staan en inmiddels in Friesland woonde. Misschien kon zij mij op weg helpen.

door Annemieke van Ipenburg
Ik nam contact met haar op terwijl ze razend druk was met onderzoek voor en het schrijven van 'Het geheim der eersten'. Gelukkig kon ze me wel wat nuttige tips geven.

Geheime prinsenkinderen
In november 2014 kwam dit boek uit en daarna heeft ze nooit meer echt stil gezeten. Ervoor ook niet, want er zijn zeker al 130 boeken van haar gepubliceerd. Vorig jaar verscheen bijvoorbeeld 'Geheime Prinsenkinderen'. "Dat is een heel bijzonder boek voor mij," vertelt Henriëtte. "Het was voor mij totaal onbekend terrein, ik dook in een wereld die ik absoluut niet kende. Het bizarre aan het schrijfproces was, dat mijn man Ronald op 7 augustus 2016 besloot opeens al zijn bevindingen naar aanleiding van zijn onderzoek te evalueren en uit te werken. Hij was moe, maar het moest af, volgens hem. Om 21.35 uur stuurde hij mij alles per mail, schakelde zijn laptop uit en vroeg aan wie ik het boek zou opdragen. Twee uur later overleed hij."

Drie weken na de begrafenis ging ze verder met het verhaal. Toen pas opende ze Ronalds laatste mail. "Tijdens het schrijven van dit boek was alles zo vertrouwd. Alsof hij nog bij me was. Daarna was de pijnlijke leegte tastbaar. Maar ik ben heel trots op het feit dat we dit boek samen hebben gemaakt."

Wat het boek daarnaast bijzonder maakt, is het voorwoord van Mildred Zijlstra, een niet erkende dochter van prins Bernhard. Zij zegt daarin: 'Dat mijn verwekker een heuse prins is, doet niet ter zake. Mijn geheim is ontrafeld en daar kan ik alleen maar dankbaar om zijn'. "Deze geheime prinses bezoekt mij in maart," zegt Henriëtte zachtjes, onder de indruk.

Andere boeken
Naast 'Geheime prinsenkinderen' verscheen vorig jaar het opzienbarende 'The Promise, orde fan de Swan' en nu komen er weer twee nieuwe romans uit. Henriëttes nieuwste roman 'Het Xibalba Offer, mysterieus experiment in Mayagrot' ligt vanaf 16 januari in de winkel en over een paar maanden verschijnt 'Guswentha, verborgen boodschap'. In het Xibalba Offer verwerkte ze bijzondere informatie over Maya's. "Informatie die aangeleverd werd door de wetenschapper Lennert van Oorschot. Hij doet veel onderzoek, kent een mayataal en kan de Mayaglyfen lezen. Heel bijzonder allemaal." Henriëtte is gevraagd een paar nieuwe kinderboeken te schrijven… "Dus, nee stilzitten is er niet bij," lacht de schrijfster.

Henriëtte Hemmink
Henriëtte Hemmink is geboren in Nijverdal (1957). Op 11-jarige leeftijd las ze voor uit eigen werk tijdens een uitzending van 'Stuif 's in'. Ze werkte in de woonkamer tussen de spelende kinderen en schreef haar eerste kinderboek. Het allereerste manuscript dat ter beoordeling naar uitgeverij Kluitman werd gestuurd, werd meteen geaccepteerd. Twee dagen later tekende ze haar eerste contract en is niet meer gestopt met schrijven. Kijk voor meer informatie op www.henriettehemmink.nl.

De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg gisteren
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! 4 mei, 12:42
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 3 mei, 19:47
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 3 mei, 17:44
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 3 mei, 14:02
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 3 mei, 12:12
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 3 mei, 09:42
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 3 mei, 08:07