De Eschländerkapel een relatief 'jonge' kapel met voldoende aanwas van muzikanten uit de moedervereniging Hellendoornse Harmonie. Sinds 2016 zijn alle muzikanten voorzien van nieuwe kleding.
De Eschländerkapel een relatief 'jonge' kapel met voldoende aanwas van muzikanten uit de moedervereniging Hellendoornse Harmonie. Sinds 2016 zijn alle muzikanten voorzien van nieuwe kleding.

Eschländerkapel Hellendoorn viert 40-jarig jubileum

Algemeen

De Eschländerkapel Hellendoorn bestaat op 1 januari 2018 veertig jaar. Het orkest viert dit jubileum in 2018 met feestelijke activiteiten.

Hellendoorn - In 1978 richtten zes jongens van de Hellendoornse Harmonie een boerenkapel op. Hun eerste optreden was bij de carnavalsvereniging de Windbuul’n. Dit sloeg zo enorm aan dat daarna nog vele optredens als hofkapel volgden. Naast de carnavalsmuziek kwam meer en meer de Egerländer muziek op de lessenaar.

De kapel werd groter en de naam werd veranderd in Hellendoornse Boerenkapel. De toen elf man sterke kapel kon als onderdeel van de Hellendoornse Harmonie gebruik maken van De Tente, het repetitielokaal van de vereniging. Daarop volgde in 1979 hun eerste concours in Almelo. Hier behaalde men meteen al een eerste prijs. De kapel groeide verder uit en elk jaar werd een concours bezocht.

In 1981 nam Jan Dijsselhof de dirigeerstok over van Roel Tempert. Onder leiding van Jan werd de Egerländermuziek nog meer op de voorgrond gebracht. Hierdoor werd de kapel steeds meer een Egerländerkapel. De kleding werd aangepast en de naam, ontleend aan de Hellendoornse Es, werd veranderd in Eschländerkapel Hellendoorn. Dankzij het stijgende muzikale niveau promoveerde de kapel al snel van de bergklasse naar de topklasse. Hans Dijsselhof volgde in 1983 zijn broer Jan op als kapelmeester. In de jaren die daarop volgden behaalde de kapel talloze eerste prijzen met onderscheiding van de jury. Door het enthousiasme en showelement in hun optreden werden ook diverse publieksprijzen in de wacht gesleept.

In 25 jaar tijd heeft de Eschländerkapel Hellendoorn bewezen een volwaardige topkapel te zijn met een gevestigde naam in de Egerländerwereld. Op het concours in Muntendam in november 2002 promoveerde de kapel zelfs naar de supertopklasse. De kroon op het werk van Hans en zijn muzikanten voor het vijfde lustrum.

Sinds 2006 staat Jan Dijsselhof weer als dirigent voor de Eschländerkapel. In november 2006 ging de Eschländerkapel onder zijn leiding voor het eerst sinds jaren weer op concours. Vanwege verschillende wijzigingen in de kapel nam men deel in de Topklasse. Met 94,5 punten behaalde de kapel een eerste prijs met lof van de jury en promotie naar de Supertopklasse. Vele hoogtepunten volgden waaronder winnaar van het concours voor blaaskapellen in Muntendam in 2009, Nederlands Kampioen in de Supertopklasse in 2011, een 3e plek op het Europees Kampioenschap in 2013 (Ehningen, Duitsland) en een 4e plek op het EK in 2015 (Kerkrade).
Daarnaast is de Eschländerkapel een graag geziene gast op diverse Oktoberfeesten, waaronder de tv-opnames voor de RTV Oost Oktoberfeesten
Daar waar veel kapellen te maken hebben met vergrijzing, is de Eschländerkapel een relatief ‘jonge’ kapel met voldoende aanwas van muzikanten uit de moedervereniging Hellendoornse Harmonie. Sinds 2016 zijn alle muzikanten voorzien van nieuwe kleding, waarbij de heren in echte Lederhosen optreden en de dames in prachtige Dirndls.
Ook aan belangstelling voor de Eschländerkapel is geen gebrek. Er is een goed gevulde agenda met optredens voor de komende periode, waaronder vele oktoberfeesten maar ook zelf georganiseerde optredens in de wijde omgeving.

Afbeelding
Hé notaris, verklaar 's! 1 uur geleden
Afbeelding
Column: Härte van oons dörpien: zîej hebt 't käts verknald 13 uur geleden
Afbeelding
'Van mijn kleinkinderen krijg ik veel inspiratie' 15 uur geleden
Afbeelding
De Paashaas op bezoek! 17 uur geleden
Afbeelding
ColumLicht balsemen 19 uur geleden
King Stage
Volledige line-up Dauwpop 2024 bekend: Donnie, The Horse Company en Michelle David & The True-Tones toegevoegd 19 uur geleden
Inwoners kunnen een bijdrage aanvragen om mee te kunnen doen met sport, cultuur, onderwijs en maatschappelijke activiteiten.
Meedoenregelingen: voor een extra steuntje in de rug 21 uur geleden
Afbeelding
Ontdek het avontuur: de ZorgSaam Reggedaltrail 23 uur geleden