Zoek de zon op tijdens landelijke Zonnekijkdag bij de Sterrenwacht

Algemeen

Nijverdal - De Sterrenwacht Hellendoorn neemt op zondag 7 juli deel aan het landelijk evenement de Zonnekijkdag van de KNVWS ( Koninklijke Vereniging van Weer en Sterrenkunde). Onze zon staat op die dag centraal in een mooi afwisselend en leerzaam programma.

De zon is er elke dag, maar wat weten we er eigenlijk van? Behalve het feit dat je er lekker bruin van kunt bakken aan het strand? Nou dat is best wel heel veel. Onze zon staat namelijk ‘maar’ 150 miljoen km van ons vandaan en dat is astronomisch bezien niet ver. Vandaar dat de zon al jarenlang goed bestudeerd is, zowel vanaf de aarde alsook met satellieten die om de zon cirkelen.

De zon is eigenlijk een heel groot laboratorium voor natuurkundigen, waardoor er veel bekend is over de zon. Die kennis betreft zowel processen die zich diep in de zon afspelen, als ook van het dynamische oppervlak van de zon, want dat oppervlak kan met speciale telescopen vanaf de aarde worden waargenomen.

Beleef het Zonobservatorium
De Sterrenwacht Hellendoorn beschikt over een set van samenhangende instrumenten waardoor er eigenlijk sprake is van een Zonobservatorium. Zo zijn er twee flinke, speciale Zonnetelescopen waarmee de bezoekers op verschillende golflengtes, veilig naar de zon kunnen kijken. Op die telescopen zit een spectroscoop waarmee het zonlicht in alle kleuren van het spectrum is te zien.

Mocht de zon zich toevallig even achter de wolken verschuilen die middag, dan wordt met de radiotelescoop de straling van de zon op radiogolflengtes toch zicht- en hoorbaar gemaakt. Daarnaast is er op het buitenterrein van de Sterrenwacht een zogenaamde analemmatische zonnewijzer aanwezig, waar uitleg wordt gegeven over de relatie tussen zonnetijd en kloktijd. Last but not least kunnen de bezoekers die middag in het Planetarium, ons ‘theater van de kosmos’, een speciale tour over de zon meemaken.

Zoek de zon op
Zondagmiddag 7 juli valt er heel wat te zien en te beleven met de zon bij de Sterrenwacht Hellendoorn. Elk programma over de zon duurt een uur en wordt vanaf 12.00 uur, elk heel uur, in vier sessies aangeboden. De kosten hiervoor zijn 5 euro voor volwassenen en 3 voor kinderen van 6 tot en met 13 jaar.

Veiligheid voorop
De zon kun je alleen veilig bekijken met speciale filters en telescopen, anders kan het schade aan je ogen veroorzaken. Sterrenwachten hebben hiervoor de juiste middelen.

Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! 55 minuten geleden
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 17 uur geleden
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 19 uur geleden
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 23 uur geleden
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei gisteren
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 3 mei, 09:42
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 3 mei, 08:07
Afbeelding
Column Gerdien op de thee bij André Gorter 2 mei, 19:37