Tijdens de pauze verzamelt Wilma de tekeningen.
Tijdens de pauze verzamelt Wilma de tekeningen. Foto: A. van Ipenburg

Over voedselketens, biodiversiteit en Piet

Algemeen

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal/Holten - Jeugdnatuurclub de Sallandse Heuvelrug kwam woensdag 9 oktober voor de tweede keer dit seizoen bij elkaar. Elke maand kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar, die meer willen leren over de natuur, hier terecht voor een leuke middag in die natuur.

Om 14.30 uur verzamelen zo’n 15 kinderen zich bij het Natuurmuseum in Holten. Daar wacht hun een leuk en afwisselend programma. Wilma Bonnes van het Natuurmuseum neemt de kinderen op sleeptouw. Ze vertelt wat over het museum en wat de kinderen die middag gaan doen. Te beginnen met de ‘Big Draw’. Dat is een actie om iedereen beter te laten kijken naar wat er in het museum te zien is. De kinderen gaan een tekening maken van iets dat ze in het museum zien. “Het is geen wedstrijd, je kunt er niets mee winnen,” benadrukt Wilma, voor de kinderen zich verspreiden in het museum. “Na afloop mag je kiezen of je de tekening mee naar huis neemt, of dat we hem hier op mogen hangen als echt museumstuk.”

Tong uit de mond
De kinderen nemen de opdracht serieus en al snel zie je overal kinderen liggen en zitten om iets moois te tekenen. Begeleiders Ine Hoogland en Ina de Schouwer houden het allemaal in de gaten en helpen de kinderen waar nodig. “Elke week zijn er twee begeleiders van IVN bij,” vertelt Ine. “We hebben nu zes begeleiders, maar dat mogen er best een paar meer worden. Voor de Junior Rangers kunnen we er ook nog wel een paar bij gebruiken.”

Voedselketens
Als de kinderen klaar zijn met tekenen, staat er ranja met een koekje op ze te wachten. Terwijl zij drinken en snoepen, verzamelt Wilma de tekeningen die in het museum mogen blijven. Na de pauze is het tijd diverse geweien bij de juiste dieren te plaatsen en te kijken naar verschillende voedselketens. En wat gebeurt er, als er een schakel van de keten verdwijnt?

Speurtocht
Het laatste onderdeel van de middag is een speurtocht. De kinderen krijgen een lijst met vragen, waarvan de antwoorden ergens in het museum te vinden zijn. Dat ze goed moeten kijken naar alle diorama’s van Piet Bos, de informatie moeten lezen en soms op een bankje moeten gaan staan, blijkt na afloop, als ze de antwoorden bespreken. “Huh, waar heb je dat gezien?” “Hoe weet jij dat?” Als alle antwoorden aan de orde zijn geweest, vertelt Anton over biodiversiteit en hoe belangrijk het is dat wij allemaal de natuur schoon houden. En dan... nog even echt de natuur in, op naar huis, over de Sallandse Heuvelrug.

Jeugd leert over natuur
Jeugdnatuurclub de Sallandse Heuvelrug is bedoeld voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar die graag actief zijn in de natuur en daar meer over willen leren. Eén keer in de maand komen zij op woensdagmiddag bij elkaar, waarbij ze zich bezighouden met verschillende onderwerpen en thema’s, zoals bomen, braakballen pluizen en sterren en planeten. Een compleet programma voor dit jaar staat op hun website.
Voor kinderen van 12 tot en met 18 jaar is er op de Sallandse Heuvelrug sinds de zomervakantie plek bij de Junior Rangers. Een JuniorRanger weet wat het werk van een boswachter inhoudt en voelt zich ambassadeur voor het nationaal park. Voor de JuniorRangers is er elke maand op zaterdagmiddag een bijeenkomst.

Voor meer informatie kun je terecht bij Linda de Haan via l.m.de.haan@ivn.nl of 06-29538640, of op www.jeugdnatuurclubdesallandseheuvelrug.nl en www.sallandseheuvelrug.nl/junior-rangers.

!
Afbeelding
De perfecte job: achtbaantester voor Nederlandse pretparken 16 aug, 10:28
Afbeelding
IVN-avondwandeling over de bloeiende heide 15 aug, 12:41
Afbeelding
Volg de workshop Heatpress bij ZINiN: creatief met recyclen! 15 aug, 12:40
Afbeelding
Laat jij je inspireren door Only? 14 aug, 10:21
Afbeelding
GGD: zelftest en thuis blijven bij corona-klachten 13 aug, 15:45
Afbeelding
Erwin Nyhoff en Thijs Kemperink in het Openluchttheater Nijverdal 13 aug, 14:26
Afbeelding
‘Zit Almelo achter de geraniums?’ 13 aug, 14:12
Afbeelding
Energieloket helpt met advies 13 aug, 13:50