‘We zijn bevoorrecht dat ze bij ons komen’

Algemeen

Aan het begin van het theaterseizoen sprak ik met Lien Kestens, programmeur van het ZINiN Theater. Zij vertelde vol passie over alle voorstellingen die zij voor ons dit seizoen heeft kunnen boeken. Een speciaal plekje in haar hart heeft het Kiev Modern Ballet, dat 22 december ‘Carmen’ opvoert.

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - “Het is toch geweldig dat zo’n groep, bij ons komt,” zegt ze enthousiast. “Het is echt een heel gerenommeerd balletgezelschap en op tour door Europa doen ze diverse kleinere theaters aan. Ik vind dat we heel bevoorrecht zijn dat ze komen.”

Ze laat mij een stukje van de voorstelling zien, zodat ik mij een beeld kan vormen. Het ziet er echt betoverend uit. “Het is letterlijk een bus vol professionele dansers, ruim dertig, als ik het goed heb. Dat past allemaal nét op ons podium, maar het is zo mooi om te zien. En voor een breed publiek. Mensen die van klassiek ballet houden, maar ook zij die van modernere dans houden, komen volledig aan hun trekken. Of mensen die van klassieke muziek houden, er zitten prachtige stukken muziek in.”

Enthousiast publiek

“Vorig jaar traden ze hier op voor een volle zaal en het publiek was ronduit enthousiast. Nu hebben we ongeveer de helft van de kaarten verkocht, maar dit wordt zeker net zo’n mooie voorstelling. In samenwerking met dansscholen in de gemeente, zoals Joni Connect, hebben we voor hun leden een speciale toegangsprijs. Zo kunnen zij op een laagdrempelige manier kennismaken met andere vormen van dans. De animo voor dansen is in deze gemeente sowieso wel groot. Maar deze voorstelling is gewoon voor iedereen geschikt, er wordt een sprookje gedanst op toneel, het voert je mee in je eigen fantasie.”

Ontmoetingsplek

“Mijn opdracht was voorstellingen te boeken voor iedereen en dat heb ik altijd met veel plezier gedaan. Vooral omdat het mij ruimte geeft, ook voorstellingen te boeken, die minder voor de hand liggen. Opkomende talenten, lokale en regionale groepen, van alles wat. Ik weet nog dat het Huis voor Cultuur en Bestuur tijdens de opening een ontmoetingsplek genoemd werd. Dat staat ook achterop onze visitekaartjes. Die doelstelling is echt gehaald en daarin heeft het theater een grote rol gespeeld. We hebben niet voor niets al veel ‘Zingevers’. Mensen die het theater een warm hart toedragen. In ruil daarvoor weten zij als eerste hoe ons nieuwe programma eruit ziet. Dat presenteren wij altijd tijdens de zingevers avond.”

Dat klinkt goed en met Lien als extra bron, ben ik nog beter op de hoogte. “Ja, maar dit is mijn laatste seizoen,” lacht Lien.

Carmen
vertelt het verhaal van het zigeunermeisje Carmen, dat met de harten van mannen in het Spaanse Sevilla speelt. Militair Don Jose is hopeloos verliefd op haar en kan het niet verkroppen als zij verliefd wordt op stierenvechter Don Escamillo.
Het Kiev Modern Ballet danst de meesterlijke choreografie van Radu Poklitaru virtuoos met veel humor en passie.

Meer dans
Een andere dansvoorstelling is die van Holland Dance ‘Talent on the move’, op 15 maart. Aanstormende danstalenten dansen vol explosiviteit en energie de sterren van de hemel. Danstalenten van Codarts Rotterdam, de hotspot voor eigentijdse dans, voeren choreografieën uit van gerenommeerde en opkomende choreografen en laten het publiek zo kennismaken met het veelzijdige palet van de eigentijdse dans. Dit kan zijn in de vorm van een solo of duet, maar ook uitgevoerd door een ensemble. Zeker is dat bij de aanstekelijke show de passie en energie van het podium spat.

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 19 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11