‘Je kunt zo mooi je eigen huis bouwen’

Algemeen

Als ik de Temporary Art Gallery (TAG) aan het Keizerserf binnenloop, valt mijn oog als eerste op een contrabas van glas-in-lood en vervolgens op een zweefvliegtuig met een romp die op dezelfde manier is samengesteld.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal - Een vrolijke Rinke Slump begint gelijk enthousiast over de galerie te vertellen. Hoe initiatiefnemer Ton Beumer dat vliegtuig heeft gebouwd en er ooit nog echt mee hoopt te vliegen. Rinke laat een aantal werkende functies zien, die vervolgens gelijk door de kinderen worden uitgeprobeerd. Eigenlijk komen we voor de demonstratie van Joop Essers, die miniatuurhuizen en andere bouwwerken maakt. Zolang hij nog in gesprek is met andere belangstellenden, kunnen wij rustig de galerie verder verkennen.

Kunstfabriek

Diverse werken herken ik van een bezoek aan de Kunstfabriek. “Er exposeren hier een aantal kunstenaars uit de kunstfabriek, maar bijvoorbeeld ook leerlingen van de kunstacademie in Zwolle. Ton Beumer mocht van de eigenaar van dit pand zijn zweefvliegtuigen hier tentoonstellen, maar met alleen twee vliegtuigen was het nogal kaal. Dus ging hij op zoek naar andere belangstellenden.” En zo is er een mooie collectie kunst samen gekomen. Prachtige schilderijen worden afgewisseld door beelden en op de grond ligt een kunstwerk van keramiek schaaltjes met zeep. “Dat is een kunstwerk waar bezoekers deel van uitmaken,” vertelt Rinke. “Iedere bezoeker mag een zeepje meenemen, maar ze moeten wel even het verhaaltje erbij lezen.” Ik vind het een leuk idee. De gedachte van de kunstenares is dat iedereen die een zeepje meeneemt deel wordt van het kunstwerk en het zo ook vormt. Het enige dat zij vraagt is de zeep te gebruiken en vervolgens het schaaltje een nieuwe bestemming te geven. Onze kinderen zijn onder de indruk en zoeken heel bewust een schaaltje uit. Ze zien trouwens diverse mooie dingen...

Huisjes

Inmiddels heeft Joop tijd voor ons. Zijn passie ligt een beetje bij het maken van Engelse ‘cottages’, maar de laatste tijd is hij vooral druk met bekende gebouwen uit de gemeente Hellendoorn, heb ik begrepen. Hij heeft een aantal voorbeelden bij zich, zoals Schuilenburg, de Oale Bleek en de watertoren, maar ook wat cottages. De bouwwerken zijn in verschillende stadia van voltooiing, zodat we goed kunnen zien hoe Joop werkt. “Er komen regelmatig klanten die hun eigen huis willen maken,” vertelt hij. “Ik maak dan een miniatuur van karton, waar de klant vervolgens zelf klei op aan gaat brengen.” Aan de hand van voorbeeldgevels die hij heeft liggen, laat hij zien hoe dat werkt. De kinderen worden gelijk aan het werk gezet: met een pastamachine mogen ze een dunne lap klei maken. “Ik gebruik vooral zelfdrogende klei. Die is heel zacht en dus goed te plooien. En dat hoeft niet eens heel dure klei te zijn, de witte klei van de Action werkt perfect. Die kun je goed schuren als het droog is. De betonklei is niet fijn, die scheurt te snel.” Vervolgens pakt hij wat ‘gereedschappen’ die iedereen wel in huis heeft en laat zien hoe je dakpannen, ramen en stenen maakt met een (oude) bankkaart. “We beginnen altijd bij de dakpannen,” legt Joop uit. “Dan kun je het huis nog vasthouden aan de onderkant, zonder dat je je werk, stenen in de muur bijvoorbeeld, vernield.” Alle bouwwerken zijn hol van binnen en hebben een opening aan de onderkant. “In alle gebouwen kan een lamp, wat het nog leuker maakt als je het ter decoratie ergens neer zet.”

De TAG is elke donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 13.00 uur open. De kunstenaars zijn per toerbeurt aanwezig om bezoekers te ontvangen.

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 10 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17