De naaimachines ratelen weer

Algemeen

Na een gedwongen rustperiode van een paar maanden, ratelen de naaimachines in het gebouw van Dekenproject zuster Petronella weer. Met een beperkte bezetting per groep zijn alle groepen vrijwilligers nu weer opgestart en is iets van de gezelligheid teruggekomen.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal - Dekenproject zuster Petronella is gevestigd in hetzelfde pand als lokale omroep HOi, aan de Koninginnestraat, en kon pas verder toen er een goed protocol op tafel lag. “Dat was nog wel even een uitdaging,” vertelt Herma Middelkamp. “Gelukkig zijn we goed geholpen door de gemeente en Stichting De Welle. We hebben gekozen voor de meest veilige optie, omdat de mensen die hier komen niet stil zitten op één plek. We lopen rond om materialen te pakken of weg te leggen, voor een kopje koffie, zoals dat gaat op elke willekeurige werkplek.”

Werk ging gewoon door

Hoewel de naaimachines in het pand stil stonden, lieten de (bijna) honderd vrijwilligers van het Dekenproject de afgelopen maanden evengoed hun handen wapperen. “De meesten zijn thuis gewoon doorgegaan. Niet alle vrijwilligers komen naar onze ruimte, dus er wordt altijd wel het nodige thuisgemaakt, maar nu zat iedereen natuurlijk thuis. Het is mooi dat de productie doorging, maar dat leverde bijna een volgende uitdaging op: hoe krijgen we alle spullen op de plaats van bestemming? Het transport naar de landen waar onze dekentjes en andere spullen naar toe gaan, lag natuurlijk ook een tijd plat. De transporten van Roec Rijssen en Stichting HHCP Heeten zijn weer opgestart en alle spullen die onze vrijwilligers thuis gemaakt hebben zijn daar inmiddels afgeleverd.”

Toch is het anders

De gewone situatie lijkt zo min of meer teruggekeerd, maar toch is er wel het nodige veranderd. “Met name het brengen van stoffen en garens gaat nu via een vast protocol. Voor corona konden mensen materialen brengen tijdens openingstijden, een praatje maken en een kop koffie meedrinken. Dat kan niet meer en dat vinden we echt ontzettend jammer. We hopen maar dat iedereen hier begrip voor heeft. Mensen kunnen nog wel goederen leveren van maandag tot en met donderdag, als er een vrijwilliger van het Dekenproject aanwezig is. Je belt dan aan bij de hoofdingang, iemand van ons haalt je op en begeleidt je buitenom naar de schuur waar de spullen neergelegd kunnen worden. Daar laten we ze een dag liggen en dan zoeken we het verder uit. Daarnaast moeten we nu de gegevens van de bezoekers noteren...”

Materialen

De materialen die ze bij het Dekenproject goed kunnen gebruiken zijn (restjes) brei- en haakgarens, lappen stof, lakens en dekbedovertrekken, wollen dekens en slaapzakken. “De spullen moeten wel schoon zijn,” benadrukt Herma. “We hebben niet de mogelijkheid om alles te wassen, dus als het niet schoon is, moeten we het weggooien. En we kunnen inderdaad weer slaapzakken inzamelen, daar zijn we ook heel blij mee. De slaapzakken die we hier inzamelen gaan naar de Sheltersuit Foundation, die ze goed kunnen gebruiken. Zeker nu het weer kouder begint te worden.”

Zuster Petronella

Herma vertelt dat ze voor ons gesprek nog contact heeft gehad met zuster Petronella, de vrouw waar het allemaal mee begon. “Ze is nog steeds erg betrokken bij alles wat we doen en wil graag op de hoogte blijven, ondanks haar 96 jaar. Ook zij vindt het fijn dat we weer in onze ruimte kunnen werken. Dat zijn echt bijzondere en leuke contactmomenten.”

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 20 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11