Ga jij straks in gesprek met Wim Daniëls?

Algemeen

De vrijwilligers van ZINiN Taal zagen in het voorjaar hun programma in het water vallen. Op de dag dat de Nederlandse schrijver, taalkundige, cabaretier en spreker Wim Daniëls tijdens de boekenweek een lezing zou geven werden de eerste corona-maatregelen van kracht.

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - Corona heeft veel roet in het eten van allerlei organisaties gegooid, maar ik zie inmiddels ook allerlei creatieve oplossingen en aanpassingen voorbij komen. Zo heeft ZINiN Taal haar schrijfwedstrijd als onderwerp ‘corona’ gegeven. Ze dagen schrijvers uit een verhaal van 500 woorden in te sturen over wat corona met hen doet. In het verhaal moeten ze vijf ‘corona-woorden’ uit een lijst van twintig gebruiken. Woorden als lockdownkilo’s, frontbericht, thuisisolatie, immuniteit, zoomsessie, huidhonger, hoestschaamte. De hele lijst en alle andere voorwaarden voor deelname aan deze schrijfwedstrijd vind je terug op hun facebookpagina ZINiN Taal.

Meet and greet

Deelnemers aan de schrijfwedstrijd maken kans op een ‘meet and greet’ met Wim Daniëls, voorafgaand aan zijn optreden op dinsdag 24 november. Hij zal namelijk de winnaar bekend maken en de prijs uitreiken. “We hopen dat nog veel mensen een verhaal insturen,” zegt Janneke Meijer, taal- en cultuurcoach bij ZINiN. “Tot nu toe blijven de inzendingen wat achter bij wat we gewend zijn. Meestal hebben we toch wel zo’n 20 verhalen of gedichten, nu nog geen tien. Omdat een verhalenwedstrijd onder alle omstandigheden door kan gaan, wilden we iedereen de kans geven alle corona-frustratie van zich af te schrijven. Misschien is daar toch minder behoefte aan dan wij dachten.”

Nou, mijn inzending heb ik al doorgemaild! Schrijven beheerst echt mijn wereld en ik heb al vaker gemerkt dat het (voor mij) een perfecte manier is mijn hoofd leeg te maken. Lekker alleen op mijn kantoor of op een stil plekje thuis. Schrijven is iets dat je altijd en overal kunt doen. Wat maakt zo’n lockdown dan uit?! Persoonlijke contacten, gewoon de vrijheid hebben dat te doen waar je op dat moment behoefte aan hebt, blijft toch wel heel belangrijk. Hoe heb jij dat ervaren? Hoe ga je er mee om? Welke creatieve of alternatieve activiteiten heb je opgepakt? Alles kun je verwerken in jouw verhaal voor de schrijfwedstrijd.

Wim Daniëls

En wat is dan mooier de prijs te krijgen uit handen van Wim Daniëls? Als je wint natuurlijk. “Alle kanshebbers nodigen we uit voor de voorstelling van Wim Daniëls. Mocht je dan niet winnen, dan heb je toch een mooie avond. Wim Daniëls staat bekend om zijn toegankelijke manier waarop hij mensen over taal vertelt. Zoals we het ook op de site hebben staan: hij neemt je mee in de wonderlijke wereld van taal. Hij vertelt verhalen, laat het publiek lachen met zijn geheel eigen humor en laat iedereen op een andere manier naar de Nederlandse taal kijken. Niet alleen literatuurliefhebbers vinden dat leuk, heel veel andere mensen ook. Iedereen heeft tenslotte elke dag met taal te maken. Wat ik zo mooi vind, is dat hij het voor iedereen in begrijpelijke taal vertelt.”

Op internet vind ik een enorme lijst boeken die Wim Daniëls geschreven heeft. Hij was bij mij niet echt bekend en ik heb duidelijk iets gemist de afgelopen 20 jaar. Boeken over de voornaam Wim, Jan en Kees. Hoe kom je op het idee? Hij weet overduidelijk heel veel van de Nederlandse taal en zijn boeken over spelling, redactie en schrijfstijl móéten natuurlijk in mijn boekenkast staan...

“Toch zijn er hier veel mensen die hem wél kennen,” vertelt Janneke. “Beide voorstellingen op 24 november zijn zo goed als uitverkocht en het belooft een mooie taalavond te worden.”

ZINiN Taal...

...is een werkgroep van ZINiN die zich bezighoudt met allerlei activiteiten op het gebied van taal. Zo zijn ze betrokken bij het Groot Dictee voor Basisscholen, verzorgen een aantal literaire cafés door het jaar heen en rondom de Boekenweek is er altijd de Literaire Pub Quiz. “Die kon dit jaar helaas niet doorgaan. We hebben toch wel een paar vaste teams die mee doen, wat het altijd erg gezellig maakt.”

Verhalen voor de schrijfwedstrijd kunnen nog tot 1 november gemaild worden naar verhalenwedstrijd@zinin.com.

Afbeelding
De Week van de Stenen Winkel: Bos Bedden is lokaal betrokken 2 uur geleden
In de film 'Back to Black' wordt haar levensverhaal verteld vanuit haar eigen perspectief, waarbij regisseur Sam Taylor-Johnson haar eigen woorden als leidraad nam.
Film 'Back to Black' over Amy Winehouse te zien bij ZINema 10 mei, 20:08
Afbeelding
Gezellige braderie in centrum FOTO'S 10 mei, 18:53
Ilona pakt de producten altijd netjes in, maar zal hier in de week van de stenen winkel extra aandacht aanbesteden.
'Hebben een mooie actie met z'n allen' 10 mei, 18:04
Afbeelding
Column: Te goed 10 mei, 11:53
Afbeelding
Duurzaam Trappen en Fairtrade Happen 9 mei, 17:41
Joep Wagenmans van VV Hellendoorn maakte de openingstreffer. (Foto: Wim Beunk)
Overtuigende winst VV Hellendoorn tegen SVVN 9 mei, 13:43
Steam Sister is een van de vele muzikale acts die tijdens de Nacht van Nijverdal van zich laten horen.
Nacht van Nijverdal bruist in centrum POLL 9 mei, 11:28