Frits Bentsink laat de cheque van 360 euro zien aan de deelnemers bij Interakt Contour. Foto: Annemieke van Ipenburg.
Frits Bentsink laat de cheque van 360 euro zien aan de deelnemers bij Interakt Contour. Foto: Annemieke van Ipenburg.

Interakt Contour blij met gulle gift van Frits Bentsink

Algemeen

Nijverdal - Frits Bentsink is voor veel Nijverdallers waarschijnlijk wel een bekende persoon. Als oud-politieman en actieve vrijwilliger kan dat bijna niet missen. Mijn eerste contact met hem verliep via de mail, toen hij een persbericht stuurde over de foto-stick die hij verkocht voor een goed doel.

door Annemieke van Ipenburg
Natuurlijk heb ik dit bericht in deze krant geplaatst en begin januari kreeg ik een tweede mail met de mededeling dat hij de cheque ging overhandigen. Nieuwsgierig naar zijn beweegredenen, ging ik er heen en sprak met hem. De inmiddels 82-jarige Frits besloot in juni dat hij nog één keer zijn foto’s te koop aan ging bieden. Omdat hij teveel foto’s had om ze op een dvd te branden, toog hij naar EG Computer Specialisten en vroeg naar de goedkoopste usb-stick. Die bleek 7,50 euro te kosten. Om de kosten aantrekkelijk te houden, verkocht hij de sticks voor 12,50 euro. Dat leverde minder winst op dan een dvd, maar toch wist Frits het mooie bedrag van 360 euro op te halen. Naast de mooie symbolische cheque overhandigde hij dit geld 7 januari bij Interakt Contour, in aanwezigheid van diverse deelnemers en wethouder Dennis op den Dries, aan Hanneke Mekenkamp, senior begeleider.

Kookspullen
“Natuurlijk zijn we erg blij met dit geld,” zegt Hanneke. “Maar meer nog waarderen we het gebaar, dat iemand zoveel moeite doet, voor ons en al die anderen. In overleg met de deelnemers besluiten we waar we het geld aan besteden. Waarschijnlijk schaffen we in ieder geval wat kookspullen aan, want die missen we nog.” En dan overhandigt ze Frits een presentje als bedankje.

Veel goede doelen
In de afgelopen tien jaar ontvingen Zorgcentrum de Parallel en Hospice te Hellendoorn een computer en kregen Coeliakie Kids Kamp, de Molukse kerk, Dorkas en wijkvereniging ‘n Oaln Diek een bedrag aan geld, uit handen van Frits.

“Toen ik zo’n twaalf jaar geleden in mijn appartement kwam te wonen, moest ik iets te doen hebben. Ik kon niet meer in de tuin werken. Ik was altijd al geïnteresseerd in fotografie en ging dingen in Nijverdal die veranderden fotograferen. Zo heb ik veel foto’s gemaakt van de Hervormde Kerk aan de Kerkstraat. Ja, dat is nu Kerkweg,” vertelt Frits met een lach. “Ik wilde er meer mee doen en diverse mensen hadden wel belangstelling voor de foto’s. Dus zette ik ze op dvd’s en ging ze verkopen.

Maar nooit voor mezelf, de opbrengst was altijd voor een goed doel.” Frits kijkt eens rond in de ruimte van Interakt Contour. Er zijn wat mensen die hij wel kent en hij vertelt dat Dennis op den Dries nog wat sticks wist te verkopen in het gemeentehuis. “Hij kwam bij mij langs,” beaamt Dennis. “Ik wist niet waarvoor, maar hij stond in mijn agenda. Omdat ik natuurlijk erg betrokken was bij Interakt Contour en vind dat Frits geweldig werk doet, heb ik een beetje reclame gemaakt en ben ik nu ook even hier.”

Prater
Frits is een gezellige prater en vertelt over de verhalen die hij schrijft voor zijn vrienden bij de kaartclub die hij in 2009 begon, in samenwerking met Stichting de Welle. “Soms schrijf ik wel eens een stukje voor ‘Even buurten’,” zegt hij, terwijl hij even in gedachten verzinkt. “We hebben 46 leden bij de kaartclub en nu is er een ledenstop, de zaal is de klein. Als mensen ‘Frits Bentsink’ zoeken in Google kunnen ze veel relevante info en video’s vinden, ook over de BostonBridge kaartclub.”

Vereerd
En dan is het tijd weer naar huis te gaan. Bij de uitgang staat Frits nog even stil. “Weet je wat ik nou het leukste vindt? Dat ík een presentje heb gekregen, dat is nog nooit gebeurd. En ik vond het een eer dat Dennis op den Dries erbij was.” Met een glimlach op zijn gezicht gaat hij naar huis.

Interakt Contour
InteraktContour is er voor mensen die problemen ervaren als gevolg van niet aangeboren hersenletsel (NAH), na bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of hersentumor. Hersenletsel verandert hun leven en dat van hun naasten; terug naar werk of school lukt vaak niet en thuis is alles anders. Toch is er altijd iets mogelijk en dáár richten zij zich op, met gespecialiseerde zorg en ondersteuning. Op de vestiging aan de Grotestraat in Nijverdal kunnen deelnemers terecht voor dagbesteding. Er is een werkplaats voor het bewerken van hout, maar ook een ruimte voor creativiteit met verf, papier of wol. “Gemiddeld hebben wij zo’n 30 deelnemers verdeeld over de week,” vertelt Hanneke. “Binnenkort starten we met de nieuwe therapie ‘vit en vitaal’. Hierbij moeten de deelnemers op de maat van de muziek met links of recht bewegen.”

De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 19 uur geleden
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! gisteren
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 3 mei, 19:47
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 3 mei, 17:44
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 3 mei, 14:02
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 3 mei, 12:12
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 3 mei, 09:42
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 3 mei, 08:07