Leida, Herma en Gerrie mochten in hun werkruimte de vrijwilligersprijs in ontvangst nemen.
Leida, Herma en Gerrie mochten in hun werkruimte de vrijwilligersprijs in ontvangst nemen.

‘Ik doe het echt niet allemaal alleen’

Algemeen

Het Dekenproject zuster Petronella, Ria Vloedgraven en Nardi Benneker werden vorige week door Moniek Kleinsman, Statenlid van de provincie Overijssel, in het zonnetje gezet. Zij winnen dit jaar in de gemeente Hellendoorn de ‘Overijsselse Vrijwilligersprijs’.

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal/Haarle - Deze lokale prijs werd dit jaar vanuit de provincie Overijssel georganiseerd als alternatief voor de gebruikelijke Overijsselse Vrijwilligersprijs die eens per jaar in het Provinciehuis in Zwolle wordt uitgereikt. Vanwege het coronavirus kon de gebruikelijke vorm van de Overijsselse Vrijwilligersprijs geen doorgang vinden en daarom werd een lokaal alternatief bedacht om de vrijwilligers toch in het zonnetje te zetten: de Overijsselse Vrijwilligersprijs on Tour.

Lokale steunpunten vrijwilligerswerk uit heel Overijssel werden hierbij betrokken, zodat de actie goed aansloot bij de lokale netwerken die op het gebied van vrijwilligerswerk actief zijn. Voor de gemeente Hellendoorn was dat HellendoornDoet!, onderdeel van Stichting De Welle. Zij vroegen eerder dit jaar aan alle inwoners van de gemeente welke vrijwilligers en organisaties in aanmerking kwamen voor deze prijs. In totaal werden 16 vrijwilligers en organisaties voorgedragen. Een jury boog zich over de inzendingen en kende Ria Vloedgraven, Nardi Benneker en het Dekenproject de meeste punten toe. Zij kregen donderdag 26 november een oorkonde, bos bloemen en waardebon overhandigd.

EHBO Haarle

Ria Vloedgraven is als vrijwilliger al veertig jaar actief betrokken bij de EHBO-vereniging in Haarle. “Ja, ik kreeg van zomer een kristallen hartje, omdat ik al veertig jaar vrijwilliger ben. Dat wist ik niet eens! Je rolt ergens in en daar ga je voor. En hoe lang je dat doet, houd je niet bij. Ik niet in ieder geval. Het gaat ook niet om mij, het gaat om wat wij voor anderen kunnen betekenen.”

Gesproken als de echte vrijwilliger en precies dat maakt het voor ons (journalisten) zo moeilijk een mooi verhaal over deze personen te schrijven. Toch is Ria wel erg blij met deze prijs. “Het gaat mij niet om de oorkonde of bos bloemen, maar het is wel fijn dat mensen hun waardering voor al het werk dat wij doen uitspreken.”

Hart voor de minima

Daar is Nardi Benneker het helemaal mee eens. Zij maakt zich al jaren sterk voor de inwoners van de gemeente Hellendoorn die het financieel niet zo breed hebben. “Ik ben actief bij de kerstpakkettenactie, Sinterklaasmiddag, Noabers voor Noabers, Trefpunt Minima. Zo’n tien jaar geleden raakte ik betrokken bij de Sinterklaasmiddag. Daar was één persoon voor verantwoordelijk, wat de hele organisatie best fragiel maakte. Daar ben ik toen actief meer mensen bij gaan betrekken. Van de Sinterklaasmiddag kwam ik bij de kerstpakkettenactie en omdat ik me inzet voor de inwoners met een kleine beurs kwam Steunpunt Minima op mijn pad...”

De laatste jaren probeert Nardi de diverse organisaties die zich inzetten voor de minima beter met elkaar te verbinden. “Er zijn in de gemeente Hellendoorn diverse organisaties die zich met de minima bezig houden en het is heel belangrijk dat die niet langs elkaar werken. Dat ze van elkaars bestaan weten en mensen kunnen doorverwijzen. Dat bijvoorbeeld mensen die net teveel inkomen hebben om voor steun uit het Hulpfonds in aanmerking te komen, doorverwezen worden naar Noabers voor Noabers.”

Zuster Petronella

Het Dekenproject bestaat al 32 jaar. Zuster Petronella begon hier mee en door de jaren heen hebben de vele vrijwilligers meer dan 40.000 dekens genaaid. Dunne, zonder vulling voor de Filipijnen en dikkere voor landen waar het kouder is. Nog steeds maken zeker 100 vrijwilligers dit project mogelijk en ze denken er nog lang niet aan te stoppen. De dames moeten wel een beetje lachen om alle aandacht die ze krijgen. Herma, Herma, Gerrie en Leida waren aanwezig toen Moniek Kleinsman de oorkonde kwam overhandigen. “Dat vonden we toch wel machtig mooi, dat er iemand van de provincie kwam,” zegt Leida. Gerrie is praktisch vanaf het eerste moment bij het Dekenproject betrokken. “Mijn ouders woonden bij ons in en toen zij overleden kwam Zuster Petronella, die op de zolder van het klooster begon, in die ruimte met een groep vrijwilligers naaien. Tot dat te klein werd en we op zoek moesten naar aan andere ruimte.”

De verbindende factor van het Dekenproject blijkt goed als de dames vertellen over de groep in Olst die ook dekentjes maakt voor hun. “De zus van een van onze vrijwilligers die woont daar en hoorde via haar zus van ons. Zij is toen ook dingen gaan maken en gaf die mee aan haar zus. Die zus is helaas overleden, maar zij gaat met een aantal vrouwen gewoon door en wij halen de spullen daar regelmatig op.”

Volgend jaar is het ‘het jaar van de vrijwilliger’. Heel 2021 besteedt Twents Volksblad hier aandacht aan met verhalen over vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties en allerlei andere zaken die met vrijwilligers en vrijwilligerswerk te maken hebben. Dit doen we in nauwe samenwerking met Stichting De Welle.

De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 33 minuten geleden
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! 5 uur geleden
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 22 uur geleden
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' gisteren
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 3 mei, 14:02
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 3 mei, 12:12
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 3 mei, 09:42
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 3 mei, 08:07