Het laatste boek is bijna uit. Met dit mooie weer lezen onze boekenwurmen buiten gewoon heerlijk door! Maar dan moet de voorraad wel aangevuld worden... (Foto: A. van Ipenburg)
Het laatste boek is bijna uit. Met dit mooie weer lezen onze boekenwurmen buiten gewoon heerlijk door! Maar dan moet de voorraad wel aangevuld worden... (Foto: A. van Ipenburg) Foto: A. van Ipenburg

‘Zo langzamerhand zijn de meeste boeken wel uitgelezen’

Algemeen

In deze tijd, waar we volop afstand van elkaar houden, ons sociale leven op een waakvlammetje staat en we gedwongen meer thuis zitten, gaan mensen en organisaties driftig op zoek naar andere manieren om bezig te blijven en anderen te helpen. Een paar weken geleden dacht ik nog dat ik mooi op tijd bij de bieb was geweest, maar nu de sluiting voort duurt, hebben de kinderen alle boeken wel uit.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal/Hellendoorn En dus sprong met name onze dochter een gat in de lucht toen het bericht van de bibliotheek kwam dat ze met een afhaalsysteem gingen werken. Uren heb ik op de site gezocht naar geschikte boeken, tot ik het bericht nog een keer goed doorlas op zoek naar het telefoonnummer.

Die zin blijft door mijn hoofd echoën. Kan ik dan alleen een voorkeur opgeven? Tijd voor meer informatie. Op de genoemde tijden bel ik naar de ZINiN Bibliotheek Nijverdal, waar een medewerkster al mijn vragen geduldig beantwoordt. “Het kan allebei,” zegt ze. “Sommige mensen kijken op de site welke boeken ze graag willen lezen en of ze aanwezig zijn, voor ze hun ‘bestelling’ aan ons doorgeven. Anderen geven alleen een schrijver of genre door.”

Aanvragen per mail

Het liefst ontvangen ze de aanvragen per mail, dat is het duidelijkst. “Maar natuurlijk mogen mensen ook bellen. Eerder vanmorgen had ik een oude mevrouw aan de telefoon, die helemaal geen computer heeft. Dan bespreken we welke boeken zij leuk vindt en spreken we af wanneer zij haar pakket op kan halen.” Ja, dat is ook weer zoiets. Ze kunnen natuurlijk niet alle pakketten zomaar buiten zetten en het risico lopen dat iedereen op hetzelfde moment de boeken komt halen. Dan kan de bieb net zo goed open zijn...

Elke 10 minuten

De medewerkster lacht. “Elke dag dat de afhaalbieb open is, plannen we per 10 minuten iemand in. Als we het pakket klaar hebben, bellen of mailen we de aanvrager en plannen dan het afhaalmoment in. Dat loopt al heel goed, terwijl we pas een paar dagen open zijn. En mensen die niet hier kunnen komen, krijgen de boeken thuis bezorgd. Het is leuk en fijn om zo toch iets voor de mensen te kunnen doen.”

Ik hang op, schrijf mijn verhaal en ga snel een leeslijst maken!

Afhaalbieb en spreekuren

Voor vragen over het lenen van e-books of luisterboeken of de afhaalbieb kun je in Nijverdal van maandag t/m vrijdag of in Hellendoorn op maandag en woensdag van 9.00 tot 11.00 uur bellen met respectievelijk 613342 of 654436. Mail: bib.nijverdal@zinin.com of bib.hellendoorn@zinin.com.

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 18 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11