Vrijwillige boswachters gaan regelmatig op pad met groepen om ze de natuur op een andere manier te laten beleven.
Vrijwillige boswachters gaan regelmatig op pad met groepen om ze de natuur op een andere manier te laten beleven.

‘Mooiste werkplek, midden in natuur’

Algemeen

Natuurmonumenten is op zoek naar mensen die het team vrijwilligers op Erve De Pas in Haarle willen versterken. Mensen die houden van de natuur en het leuk vinden bezoekers te informeren over al het moois dat de Sallandse Heuvelrug te bieden heeft.

Haarle - “Dat varieert van een mooie wandelroute tot uitgebreide informatie over welke flora op dat moment in bloei staat,” vertelt Petra Hofhuis, vrijwilligerscoördinator bij Natuurmonumenten. “Of helpen bij activiteiten die we organiseren. Op dit moment hebben we natuurlijk geen grootschalige activiteiten, maar er trekken wel veel mensen de natuur in. En uit onderzoek is gebleken dat deze mensen het contact met bijvoorbeeld een boswachter echt waarderen. Omdat de boswachters goed op de hoogte zijn van wat er op dat moment in de natuur gebeurt, kunnen ze heel specifieke informatie geven, wat de beleving voor die mensen nog intenser maakt.”

Naamsbekendheid

Met het geven van informatie, het begeleiden van mensen tijdens een wandeling of het organiseren van activiteiten vergroot Natuurmonumenten haar eigen zichtbaarheid en naamsbekendheid én krijgt ze meer waardering en begrip voor het werk dat zij uitvoeren in de natuur. “We houden ons niet alleen bezig met de natuur, maar ook met historie en gebouwen. De hele cultuur van het landschap eigenlijk. Door op verschillende manieren met educatie bezig te zijn, kunnen we uitleggen waarom we op een bepaald moment juist op díe plek bezig zijn met beheer en wat we doen. Highlights van de Sprengenberg zijn natuurlijk de glooiende heidevelden, de Palthetoren, de grazende schotse hooglanders, de bloeiende rododendrons en Erve de Pas. We hebben hier diverse mooie wandelroutes én kinderspeurtocht Wout de Wolf. Wat onze vrijwilligers een zeer afwisselende werklocatie biedt.”

Nieuwe vrijwilligers

Het team zoekt vrijwillige boswachters voor op De Sprengenberg en gastheren/-vrouwen die het leuk vinden leden te werven, bezoekers te ontvangen in de informatieschuur en die willen helpen bij activiteiten. “Vrijwilligers zijn het gezicht van Natuurmonumenten en dragen volop bij aan een positieve beleving van het gebied. Uit onderzoek is gebleken dat bezoekers contact met boswachters enorm waarderen. Als vrijwillige boswachter informeer je mensen over de ontwikkelingen in het gebied en de rol die Natuurmonumenten daarin speelt. Je vertelt ze welke bloeiende flora ze op hun wandeling kunnen zien en welke dieren er in het gebied leven. Daarnaast geef je informatie over de verschillende wandelroutes en activiteiten die er zijn en houd je toezicht op de rust in het natuurgebied.”

Leden en donateurs

Omdat Natuurmonumenten een vereniging is die kan bestaan dankzij de giften van leden en donateurs, zijn ze op zoek naar vrijwilligers die hierover het gesprek aan willen gaan met bezoekers. “Dat vinden we meer passen bij onze gastheren en -vrouwen. De natuur kan deze steun niet zelf vragen, maar voor het beheer van dit prachtige natuurgebied hebben we wel geld nodig. Zo simpel is het. Daarom gaan wij het gesprek aan met mensen die komen recreëren.”

Iedereen die wel oren heeft naar deze fantastische werkplek, buiten in de natuur, kan (vrijblijvend) contact met Petra opnemen. Natuurmonumenten vraagt de vrijwilligers minimaal één dag per maand beschikbaar te zijn. Je kunt Petra bellen voor een kennismakingsgesprek op 06 120 899 78 of mailen naar p.hofhuis@natuurmonumenten.nl.”

Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 8 uur geleden
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 10 uur geleden
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 14 uur geleden
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 16 uur geleden
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 18 uur geleden
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 20 uur geleden
Afbeelding
Column Gerdien op de thee bij André Gorter 2 mei, 19:37
Afbeelding
Taboedoorbrekend: lezing over de menopauze 2 mei, 18:08