Jurre wacht rustig tot Joris bij hem aan tafel zit en het interview kan beginnen. Samen met twee meisjes hebben ze zo leuke instructiefilms gemaakt voor aankomende journalisten. (Foto Jeugdtheaterschool)
Jurre wacht rustig tot Joris bij hem aan tafel zit en het interview kan beginnen. Samen met twee meisjes hebben ze zo leuke instructiefilms gemaakt voor aankomende journalisten. (Foto Jeugdtheaterschool) Foto: Jeugdtheaterschool

‘We zaten in de Jeugdjournaalstudio, dat was echt zo tof!’

Algemeen

De Jeugdtheaterschool Nijverdal moest net als alle andere scholen de deuren sluiten, maar dat betekende niet dat alle activiteiten stil lagen. Elke woensdag verzamelen de kinderen zich in de online les en blijven zo toch bezig met wat ze het leukste vinden: toneelspelen! En zo af en toe is er zelfs ruimte voor een opdracht vanuit de professionele tv-wereld.

Nijverdal/Hilversum - Zo mocht Jurre (10) onlangs mee naar de NOS in Hilversum voor het opnemen van instructiefilmpjes over het interviewen van kinderen. "We krijgen dit soort aanvragen via ons castingbureau en regelmatig vragen we dan kinderen van de Jeugdtheaterschool om de klus uit te voeren," vertelt Björn, leider van de Jeugdtheaterschool. "De kinderen moesten hiervoor een filmpje opnemen als auditie en uit alle filmpjes is Jurre gekozen, samen met een meisje uit Zwolle en een meisje uit Utrecht. De meeste kinderen vinden het geweldig om te doen."

In het echt

Dat geldt ook voor Jurre. "Het was heel leuk. Vooral dat je veel mensen die je anders op televisie ziet, dan in het echt ziet. Ik kreeg een script en dat moest ik uit mijn hoofd leren. Joris (presentator Jeugdjournaal - red.) ging mij interviewen en dat werd opgenomen. Met die filmpjes kunnen journalisten leren hoe ze kinderen wel en niet moeten interviewen."

"Met die filmpjes kunnen journalisten leren hoe ze kinderen moeten interviewen. Door goede en wellicht wat minder goede technieken te filmen, leren journalisten hoe ze het beter kunnen doen," verklaart Björn. "Je kunt kinderen namelijk heel makkelijk woorden in de mond leggen, omdat die zich niet altijd even zeker voelen als er een journalist voor ze staat. Dus bedenken ze allerlei scenario's met open en gesloten vragen, suggestieve vragen. Kinderen praten soms ook minder makkelijk." "Ja," beaamt Jurre. "Mijn moeder zei ook dat ik aan de telefoon niet alleen moest knikken, maar echt moest praten, omdat je het anders niet begrijpt."

Dat alles opgenomen werd en over kon als het niet goed ging, was vooral bijzonder. "Dat is wel een groot verschil met op het toneel staan. Dan heb je wel de repetities, maar als het tijdens de voorstelling niet goed gaat, is het echt fout. Daar oefenen we natuurlijk ook op, bijvoorbeeld met spelletjes dat we zo snel mogelijk moeten reageren en dan ook moeten improviseren. Dat is echt heel leuk."

Jeugdtheaterschool

De Jeugdtheaterschool Nijverdal maakt elk jaar een voorstelling waarin de kinderen allemaal een gelijkwaardige rol spelen. Ook dit jaar staat er een mooie voorstelling op de planning. Vind jij toneelspelen leuk? Meld je aan via info@jeugdtheaterschoolnijverdal.nl

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 8 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17