Jan Borgers zoekt zijn herinneringen

Algemeen

Bij de redactie van de krant kwam het verhaal van een zoektocht binnen. Jan Borgers werd in de hongerwinter (februari/maart 1945) als zesjarig kind ‘uitgezonden’ naar Nijverdal. Hij verbleef daar bij de familie Van den Berg, die een café/slijterij hadden aan de Grotestraat.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal - Wies Brinkhof, kleindochter van Willem van den Berg, heeft het op zich genomen het verhaal van Jan Borgers meer bekendheid te geven. “Dat is eigenlijk een beetje bij toeval zo gekomen,” vertelt ze. “Bij zijn zoektocht naar meer informatie over de periode van zijn uitzending, kwam Jan in contact Johan Alferink van de Historische Vereniging Nijverdal. Die verwees hem door naar Francis van den Berg, een ver familielid van de familie Van den Berg. Francis kent mij, omdat ik bezig ben met een boek over mijn grootouders, Willem en Mina van den Berg.”

Verhaal van Jan Borgers

“We hadden thuis wel eens gehoord over een jongen die in de oorlog bij mijn grootouders verbleef. Toen we eenmaal contact hadden, kreeg ik al snel het hele verhaal te horen en nu hoop ik via de krant meer bekendheid te geven aan zijn zoektocht en mensen te vinden die Jan gekend hebben. Mijn opa was er bij betrokken, omdat de uitzendingen via de katholieke kerk liepen en hij in het kerkbestuur zat.”

Jan komt graag in contact met leeftijdsgenoten die zich hem nog herinneren. Hij realiseert zich dat dat lastig is, want de jongetjes en meisjes van toen zijn nu, net als hijzelf, rond de 81 jaar oud. Ook informatie van mensen in Nijverdal die zich hem mogelijk nog herinneren is zeer welkom. Hij hoopt zelfs hen op korte termijn nog te kunnen ontmoeten. “Zijn zoon vertelde tijdens ons gesprek dat zijn vader al zijn hele leven op zoek is naar antwoorden over wat hij in de oorlog heeft meegemaakt. Het is een puzzel voor hem en belangrijk is dat die wordt opgelost. De meest prangende vragen zijn: Wie heeft er met hem op de kleuterschool gezeten (Sint Antoniusschool, direct naast de katholieke kerk)? Hij moet opgevallen zijn. Nijverdal was een kleine gemeenschap, hij was een vreemd kind, broodmager en sprak plat Amsterdams. Zijn er mensen die zich zijn zus Suze herinneren? Waar werd thuis ook een kind uit deze groep Amsterdamse kinderen opgevangen? Wie weet of hij bij de dochter van Lubbers, Marietje, geweest is, die op de berg in Nijverdal Hotel Dalzicht had? En zo heeft hij nog veel meer vragen.”

Boek over oorlogstijd

Jan heeft ooit van een bekende een boek gekregen over de oorlogstijd: ‘Nijverdal in 1940-1945. Hier staat ook de herdenking van de oorlog in de Grotestraat – Meijboomstraat in. Hij heeft dit boek niet meer en zou het graag inzien als er een exemplaar te vinden is. Wies vertelt dat Jan ook van plan was met zijn auto op 5 mei naar Nijverdal te komen, om daar bij het Memory Vrijheidsmuseum te vertellen over wat er in de oorlog is gebeurd. Dat kan nu natuurlijk niet. Die auto, een oldtimer MG, is voor hem heel dierbaar, omdat hij die van een Amerikaan heeft gekocht die meegewerkt heeft aan D-day. Na een tocht van ruim twee dagen op een trekschuit van Amsterdam naar Kampen, werd Jan bij de familie Van den Berg direct in bad gestopt. Dat herinnert hij zich nog goed. Twee dochters van het gezin deden hem in bad en hij herinnert zich hen als ‘verpleegsters’, omdat ze witte schorten aan hadden. Jan kwam tegelijk met zijn twee jaar oudere zus Suze op die trekschuit van Amsterdam naar Kampen. Zij verbleef bij een ander gezin.

Mensen die informatie voor Jan hebben kunnen contact met hem opnemen via
borgers@xs4all.nl.

De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 4 mei, 18:01
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! 4 mei, 12:42
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 3 mei, 19:47
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 3 mei, 17:44
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 3 mei, 14:02
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 3 mei, 12:12
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 3 mei, 09:42
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 3 mei, 08:07