‘Het heeft weinig met bridge te maken, maar is wel leuk spel’

Algemeen

Sinds 2009 kan men in Nijverdal ‘Bostonbridge’ spelen. Een spel dat niet te vergelijken is met bridge, maar de spelers wel een hoop plezier bezorgt. Nu de club tijdelijk niet bij elkaar kan komen, bedachten ze dat ze de spelregels maar eens wereldkundig moesten maken, zodat mensen in hun thuissituatie het spelletje kunnen spelen.

Nijverdal - “Het is heel makkelijk,” vertelt Joop Bonte, die samen met Bertus Tuller het spelleidersstokje zo’n drie jaar geleden overnam van Frits Bentsink. “De broer van Frits bracht dit spel mee uit Amsterdam en toen noemden ze het nog ‘Boerenbridge’. Dat vonden wij niet leuk klinken dus nu is het Bostonbridge. Frits heeft in de loop der jaren allerlei varianten bedacht en elke week spelen we een andere variant. Als we bij elkaar mogen komen, tenminste. We speelden elke week met ongeveer vijftig mensen, van 55 tot 90 jaar oud, in de Soos Bendien Smitshof. Je zit met z’n vieren aan een tafel, maar speelt voor jezelf. Op basis van de kaarten die je hebt én de troef die getrokken is, zeg je hoeveel slagen je verwacht te halen en als dat lukt, win je die game. Lukt dat niet, dan verlies je die dus. We spelen meestal twee rondes van elk een uur, waarin ongeveer 30 games gespeeld kunnen worden. Wie de meeste punten heeft is winnaar en gaat met een leuke prijs naar huis.”

Moeilijk? Wel nee!

Het woordje bridge wekt misschien de indruk dat Bostonbridge lastig te leren is, maar niets is minder waar. “Zolang iemand weet wat de term troef inhoudt, kan hij of zij het spel binnen een kwartier meespelen. Het is niet echt een denkspel, wat bridge wel is. Wij spelen puur voor de gezelligheid, maar de één is vaak wel iets handiger dan de ander. Je moet het waarschijnlijk een paar keer spelen om wat meer inzicht te krijgen, maar dat is bij veel spelletjes zo. Omdat we nu niet bij elkaar kunnen komen, leek het ons een goed idee een link naar de spelregels en het scoreformulier op internet te zetten, zodat mensen thuis het spelletje kunnen spelen. Misschien is het zelfs wel leuk voor een gezin met oudere kinderen, een keer iets anders dan gamen of televisie kijken,” zegt Joop lachend.

‘we spelen puur voor de lol en omdat we het gezellig vinden’

De spelers missen de onderlinge gezelligheid. “In het begin hielden we nog wel contact, maar dat is toch een beetje verwaterd. We hopen dat we weer snel met z’n allen kunnen spelen en Bertus en ik alles in goede banen kunnen leiden.”

Filmpjes en spelregels

Kijk vooral eens op YouTube voor meer informatie. Hier staan een paar filmpjes van de Bostonbridgeclub die een goed beeld van het spel geven. De spelregels komen zo snel mogelijk op de site van Stichting De Welle. Voor nu: tekststroom.com/bostonbridge.html.

Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 13 uur geleden
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 15 uur geleden
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 19 uur geleden
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 21 uur geleden
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 23 uur geleden
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express gisteren
Afbeelding
Column Gerdien op de thee bij André Gorter 2 mei, 19:37
Afbeelding
Taboedoorbrekend: lezing over de menopauze 2 mei, 18:08