De maandagmiddaggroep, met Gerrie in het midden en Leida daar rechtsachter, tijdens het 25-jarig jubileum. Herma en Willy (uiterst rechts en links) hebben de dames toen eens flink in het zonnetje gezet.
De maandagmiddaggroep, met Gerrie in het midden en Leida daar rechtsachter, tijdens het 25-jarig jubileum. Herma en Willy (uiterst rechts en links) hebben de dames toen eens flink in het zonnetje gezet. Foto: Dekenproject

Dekentjes naaien, al dertig jaar: ‘Je weet dat het goed terechtkomt’

Algemeen

In de afgelopen dertig jaar hebben de dames van Dekenproject zuster Petronella heel wat stof door hun handen zien gaan. Soms prachtige lappen die ze alleen hoefden af te werken, soms kleine stukjes die ze samenvoegden tot een grote deken. Elk stofje naaiden ze met liefde aan elkaar, omdat ze wisten dat de dekens dáár kwamen waar ze echt nodig zijn.

NIJVERDAL - Voor de serie ‘Vrijwilligers maken Hellendoorn’ vertellen Gerrie Olthuis en Leida Geugies hoe het voor hun begon en hoe belangrijk dit vrijwilligerswerk in hun leven is. “We doen het niet alleen, hè!” beginnen de dames het gesprek (een terugkerend thema in deze serie). In totaal zijn er zo’n honderd vrijwilligers actief bij het Dekenproject, die in verschillende groepen op hun eigen dagdeel de naaimachines laten ratelen, lappen stof omtoveren tot prachtige dekens en, op afstand, heel veel mensen erg gelukkig maken. Gerrie en Leida voeren dit gesprek, omdat het bij Gerrie op de boerderij allemaal begon en zij door de jaren heen echte naaimaatjes zijn geworden.

Op zolder

“Ik zat er niet vanaf het begin bij”, vertelt Gerrie. “Zuster Petronella begon voor zichzelf op de zolder van het Zustershuis en toen mijn man overleed, vroeg ze of ze bij ons terechtkon, met drie of vier vrouwen. Later kwamen we terecht in het fietsschuurtje van de Huishoudschool en daarna in het schuurtje van het Zustershuis. Mijn man deed veel klusjes voor zuster Petronella en na zijn overlijden bracht ze mij in contact met een vrouw die net haar dochter had verloren. Ze dacht dat wij elkaar konden steunen en zo zijn wij toen bij het Dekenproject terecht gekomen. Terwijl we bezig waren met de dekentjes konden we met elkaar praten over ons verdriet. Dat was heel fijn.”

“Dat missen we nu wel”, vertelt Leida. “Iemand in onze groep heeft ook pas iemand verloren, maar ze kan het nu niet in de groep delen. We kunnen maar weinig steun bieden. Ik denk dat we tijdens onze eerste bijeenkomst straks niet veel zullen naaien.”

Zoveel dekentjes

Leida wilde wel ‘iets doen’, maar niet de verplichting dat ze iemand anders moest vragen op het moment dat zij een keer niet zou kunnen. “Tijdens een bezoek aan een creatieve markt in ‘t Centrum zag ik een stand van het Dekenproject met de oproep om ze te helpen. Ik wist meteen dat dit het vrijwilligerswerk was waar ik naar zocht. Ik kwam bij Gerrie op de maandagmiddag terecht en sindsdien is die voor mij min of meer heilig.”

Mensen gelukkig maken

“Ja, van de maandagmiddag moet iedereen afblijven”, vindt ook Gerrie. De dames halen herinneringen op en vertellen hoe ze in het begin de dekentjes heel netjes afwerkten met ruches erlangs. “Maar dat mocht uiteindelijk niet meer van de zuster, daar ging te veel tijd in zitten”, lacht Leida. “Maar wat zijn er veel dekentjes door onze handen gegaan!” “Wat ik er vooral zo mooi aan vindt, is dat je zoveel mensen gelukkig maakt”, zegt Gerrie. “Kinderen die niets hebben, maar de koning te rijk zijn met een dikke en een dunne deken. De dikke gebruiken ze als matras en de dunne als deken. Moeders die hun pasgeboren baby in een bananendoos kunnen leggen, voorzien van een dekentje. Dat kun je je hier nauwelijks voorstellen.”

De dames missen het samenzijn en naaien heel erg, maar ook thuis zitten ze niet stil. Zo heeft Leida heeft haar haaknaald gepakt. “Met haakwerk maak ik ook mensen gelukkig.”

Stichting De Welle

...is de vrijwilligersorganisatie van de gemeenten Hellendoorn en Wierden. Zij verbinden vraag en aanbod en initiëren veel activiteiten voor diverse bevolkingsgroepen die gedragen worden door vrijwilligers. Met de reeks artikelen over vrijwilligerswerk in deze krant geven zij inzicht in hun werkzaamheden.

Jaar van de Vrijwilliger

Vrijwilligers maken ... is een landelijk project in het kader van het Jaar van de Vrijwilliger. In heel Nederland vragen organisaties hiermee aandacht voor vrijwilligerswerk. Alle aspecten komen aan orde, van de organisatie die zonder vrijwilligers niet kan bestaan, tot de vrijwilliger die zich af en toe in zet.

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 19 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11