Arenda Könnecke is dé sportvrouw van Hellendoorn

Algemeen

Na dé sportman en sportploeg van de gemeente is het deze week de beurt aan dé sportvrouw. Arenda Könnecke-Scherpenkate mag deze titel het hele jaar met trots dragen. “Dat doe ik zeker,” vertelt ze. Arenda is een ‘ultra runner’; iemand die zeer lange afstanden loopt in een zo kort mogelijke tijd.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal - “Ja,” lacht ze. “Als de afstand meer is dan een marathon is het ultra. Afgelopen jaar liep ik de 80 kilometer net onder de 7 uur. Voor 2020 richt ik mijn pijlen op een plek bij het Nederlands Team voor het wereldkampioenschap 100 km. Om mij daarvoor te kwalificeren moet ik de afstand lopen in minder dan 9 uur.” Een snelle berekening komt uit op een gemiddelde van ruim 11 kilometer per uur. Dat is nogal wat om zolang vol te houden.

“Daar train ik natuurlijk op,” vertelt Arenda verder. “Ik begon met kortere afstanden hardlopen en kwam al snel tot te ontdekking dat ik weinig verval heb op langere afstanden. Op die langere afstanden presteer ik gewoon beter! Dus ben ik mij toe gaan leggen op langere afstanden. Liep eens 20 km, een marathon en zo ben ik verder gegaan.” Als training loopt Arenda zo’n 155 km per week, op de baan van Atletics, naar en van haar werk in Almelo of lekker door het bos.

Salland Trail

“Hier in de omgeving hebben we natuurlijk prachtige trainingsroutes. De Salland Trail is 25, 50 of 75 km lang, waarvan de eerste twee voor mij mooie trainingsafstanden zijn. Het is lekker door het bos lopen, wat heuvelachtig, een mooie afwisseling met rennen op de weg. In 2015 liep ik de 80 km trail in Annecy en eindigde in de middenmoot. Met 5200 hoogtemeters voor mij een uitstekende prestatie. En het overtuigde me ervan dat ik de 100 km op de weg aan kon. Later dat jaar werd ik Nederlands Kampioen op die afstand.”

Sportvrouw van het jaar

Haar prestaties in 2019 leverden haar de nominatie voor de sportverkiezing op, door het ontbreken van andere genomineerden was ze al zeker van winst. “Dat vond ik best jammer,” zegt Arenda. “Het doet niets af aan mijn prestatie en net als alle anderen heb ik er hard voor gewerkt, maar een paar tegenstanders maakt het toch spannender. Dat is toch wel de lol van het sporten: het opnemen tegen andere sporters. En dan winnen natuurlijk. Maar ik vind het even goed ontzettend leuk en een hele eer dat ik nu dé sportvrouw van Hellendoorn ben. Daar ga ik lekker van genieten!”

Rondjes rennen

Om zich te kwalificeren deed Arenda 22 februari mee aan de internationale ultra baanwedstrijden in Steenwijk. Dat betekende 250 (!) rondjes van 400 m rennen, in slecht weer en zeer veel wind. Ze bleef onder de 9 uur, maar weet nog niet of dit genoeg was voor kwalificatie.

Afbeelding
Column Gerdien op de thee bij André Gorter 5 uur geleden
Afbeelding
Taboedoorbrekend: lezing over de menopauze 6 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Nijverdal FOTO'S 10 uur geleden
Afbeelding
Ridderstrijd geopend 13 uur geleden
Afbeelding
Groei en Bloei Salland houdt Lentefair 15 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 16 uur geleden
Afbeelding
Laat de dagelijkse sleur van je afglijden: Geniet van een avond vol humor! 1 mei, 19:36
Afbeelding
Stap in de wereld van Juf Roos en Gijs voor een verjaardagsfeest om nooit te vergeten! 1 mei, 12:15