Lantaarn: ‘Ik zie nog heel veel mogelijkheden’

Algemeen

Toen Jasper van de Kolk in 2018 uitbater van De Lantaarn werd, zat hij vol plannen, die hij in de jaren daarna langzaam tot uiting liet komen. Begin vorig jaar vertelde hij over het programma voor de komende maanden en nog veel meer plannen.

Hellendoorn - “En toen ging de deur dicht,” zegt hij nog enigszins aangedaan. “We hadden De Lantaarn eindelijk echt goed aan het branden en toen moesten we eigenlijk de kaars uitblazen. Niet dat ik dat ook maar één moment overwogen heb. Het was een mooi moment wat noodzakelijk onderhoud te plegen en dingen op te knappen. En na te denken over wat we precies willen. Zo tussen de bedrijven en lockdowns door hebben we wel diverse activiteiten kunnen doen, maar dat is natuurlijk niet hoe we het willen.”

Oefenruimte

“De Lantaarn is een prachtig pand, met heel veel mogelijkheden. We willen al langere tijd bands de mogelijkheid bieden bij ons oefenruimte te huren. In de kelder hebben we nu een dijk van een oefenruimte gerealiseerd, met eigen ingang, die bands kunnen reserveren. Verder is de grote zaal heel geschikt voor bruiloften, mijn vrouw kan dat nu beamen, en allerlei andere feesten. Vorig jaar waren we de residentie van carnavalsvereniging De Ketelaars, dit jaar doen we hiervandaan een livestream. En dat is dan gelijk de volgende ‘tak van sport’: je kunt de ruimte gebruiken als opnamestudio. Je kunt hier echt geweldige beeld- en geluidopnames maken.”

De Lantaarn maakt zo een verschuiving van vooral muziekpodium naar meer culturele muziekinstelling. “We blijven natuurlijk onze vertrouwde activiteiten aanbieden, maar we willen de ruimte ook graag door de weeks benutten. Nu zijn we alleen in het weekend open en dat is gewoon jammer van zo’n gebouw. Voor alle culturele activiteiten richten we een aparte stichting op. We zijn nu al in gesprek met diverse muzikanten over het geven van workshops. En dan bedoel ik toonaangevende muzikanten, die een workshop gitaar spelen geven, of die coaching voor je band bieden. Vanuit die wereld heb ik enorm veel positieve reacties ontvangen.”

Stichting Popbelang

Het idee is de nieuwe poot Stichting Popbelang te noemen. Voor veel inwoners waarschijnlijk geen onbekende naam. “Ik heb de laatste tijd veel mensen gesproken, waaronder mensen die bij de Stichting Popbelang betrokken waren. Zij gaven aan het wel tof zou te vinden als ik die naam ging gebruiken. Het past er zo goed bij, dat we dat gewoon gaan doen.” Hij benadrukt dat de horeca dan wel dicht is, maar dat de studio en oefenruimte wel gebruikt kunnen worden. “Je kunt daar heel goed anderhalve meter afstand houden. In andere studio’s wordt ook gewoon gewerkt. Je moet alleen niet met te veel mensen komen.”

Jasper bruist duidelijk van de energie door al deze (nieuwe) plannen. “Het is zo heerlijk dit te kunnen doen. Ik vind niets leuker dan zelf bezig zijn met muziek en dit voor anderen te faciliteren. En, ja, afgelopen jaar was daarom echt waardeloos, maar op deze manier kunnen we wel verder met De Lantaarn. Ik verheug me erop hier straks allemaal nieuwe bandjes te verwelkomen. Zij zijn toch de toekomst voor de muziek. En als het weer kan gaan we mooie feesten organiseren voor bruidsparen, jubilarissen en iedereen die verder een feestje wil bouwen. En de live-sessies komen terug, met lokale/regionale bands, maar ook landelijke. Ik heb veel vertrouwen in de toekomst en zie mijn droom echt uitkomen: zeven dagen per week een brandende Lantaarn als cultureel centrum van Hellendoorn.”

Afbeelding
Voorstelling ‘Hoopvol’ in Openluchttheater 1 uur geleden
Afbeelding
Gerben Löwik Classic gaat langs mooiste plekjes 3 uur geleden
Afbeelding
De mooiste plekken in het hart van Overijssel 7 uur geleden
Afbeelding
Uitreiking Cultuurprijs aan actrice Johanna ter Steege 19 uur geleden
Afbeelding
Waterpolozussen terug bij Het Ravijn 21 uur geleden
Afbeelding
Gratis inzameling van plastic verpakkingen en glas voor organisaties en bedrijven gisteren
Afbeelding
Nijverdals Mannenkoor huldigt jubilarissen 16 mei, 12:01
Afbeelding
Reflectie van ChristenUnie op plannen Koestraat 16 mei, 09:54