Afbeelding

Column: Vakantie huiswerk

Algemeen

Elk jaar opnieuw vragen ouders mij of ik hun zoon/dochter extra huiswerk mee wil geven voor de vakantie. Ik vind dat lastig…

Als ik de ouders vraag of zij van hun werkgever extra werk hebben meegekregen voor de vakantie, kijken ze me meestal verbaasd aan. Het dekt niet helemaal de lading, maar zo zet ik ze wel even aan het denken. En is het echt nodig? Dat verschilt natuurlijk per kind.

Als ik de kinderen vraag of zij extra werk willen in de vakantie, kijken ze vaak naar hun ouders en weten niet hoe ze moeten reageren. De meeste kinderen zitten er namelijk niet op te wachten. Maar er zijn ook uitzonderingen! Kinderen die graag extra werk willen, omdat ze om een bepaalde reden een leersprong willen maken in de vakantieperiode. Die zeuren me de oren van het hoofd voor extra werk.

Aangezien ik graag oplossingsgericht werk, vind ik altijd wel een manier waar iedereen zich in kan vinden. Meestal de ‘gulden middenweg’. De tijd die je als gezin samen bent, wel of niet ‘op vakantie’, is geen tijd voor extra huiswerk. Sterker nog dat is ten strengste verboden. De meeste kinderen kijken me dan ondeugend en glimlachend aan. Maar tussendoor een paar opdrachtjes maken, bijvoorbeeld op een regenachtige dag, dat moet kunnen.

Of neem bijvoorbeeld de laatste week van de vakantie. Veel kinderen kunnen dan niet wachten om weer naar school te gaan. Ja, echt waar! Dat is bij uitstek een week om lekker weer in het schoolritme te komen en vast wat werk te doen.

Dit soort gesprekken sluit ik altijd af met de vraag: Weet jij wanneer je het meeste leert? Uh? Nee, dat weten ze niet. Tussen de vakantieavonturen door! Vakantie is één grote leerschool, waar je ook bent! Voor jong én oud!

Fijne vakantie!

Ingrid Aaltink
Huiswerkbegeleiding Nijverdal
Kennis Educatie Centrum

Afbeelding
BoekStart Voorleesuurtje vol leuke verhaaltjes 1 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 13 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 15 uur geleden
Bas en Tim leverden beide mooie prestaties afgelopen weekend.
Fysion boekt mooie resultaten op NK-heren turnen tweede divisie 15 uur geleden
Afbeelding
Bootcamp for Kids in de meivakantie 19 uur geleden
Afbeelding
Scouting de Reggegroep houdt fietspuzzeltocht 21 uur geleden
Een grote groep klanten stond woensdagochtend te wachten tot ze 'hun' nieuwe Aldi van binnen konden bekijken.
'Het is een prachtige winkel geworden' gisteren
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online gisteren