Afbeelding

Genieten langs de Regge kan op een aangewezen locatie

Algemeen

HELLENDOORN - Na veel overlast van recreërende jongeren langs de Regge, is er in 2020 door politie, gemeente Hellendoorn en Landschap Overijssel besloten om recreatie op slechts één plek in dit gebied toe te staan. 

Het mooie weer en beperkte mogelijkheden door corona heeft er toe geleid dat meer mensen dan voorheen dit stukje natuur weten te vinden. In de eerste plaats een positieve ontwikkeling; een frisse neus halen en genieten van de natuur is goed voor lichaam en geest. Helaas blijkt een grote groep bezoekers de huisregels van dit natuurgebied te negeren, wat heeft geleid tot veel verstoring en vervuiling. De betrokken partijen doen daarom een dringende oproep aan alle bezoekers: houd het netjes, neem afval mee en laat vandalisme achterwege.

Beleving
Om bezoek aan de natuurterreinen in goede banen te leiden is het belangrijk dat bezoekers zich houden aan de ‘huisregels’ die vermeld staan op openstellingsborden bij de ingang van de terreinen. Mede dankzij deze regels kunnen we blijven genieten van de natuur zonder deze aan te tasten en verstoren. De huisregels van de Koemaste langs de Regge worden in de praktijk door veel bezoekers niet nageleefd. Grote groepen jongeren treffen elkaar regelmatig bij de Overwaterbrug, wat ten koste gaat van de natuurwaarden in het gebied. Daarbij ervaren ook andere bezoekers overlast. Het zwemmen in het natuurwater bij de Regge is overigens niet zonder risico’s en wordt sterk afgeraden i.v.m. ziekteverwekkers die via mond en neus eenvoudig je lichaam binnendringen.

Eén locatie
In 2020 is daarom besloten om één locatie aan te wijzen waar recreanten, buiten wegen en paden, langs de Regge kunnen verblijven. Het betreft de locatie rondom het kunstwerk ‘de Zomp’. Deze locatie is zodanig ingericht dat er op 2.000 vierkante meter gerecreëerd kan worden. Bij de ingang van dit terrein is een bord geplaatst met de huisregels voor deze locatie. De gemeente Hellendoorn heeft daarnaast extra vuilnisbakken geplaatst die met enige regelmaat geleegd worden.

Unieke plek
Het aanbieden van een speciaal daarvoor aangewezen locatie in een natuurterrein is uitzonderlijk. Want waar elders kun je op deze manier in je eigen omgeving genieten van natuur aan het water? De betrokken partijen doen daarom een oproep aan jongeren uit Hellendoorn en omstreken en andere gebruikers van deze unieke locatie: houd het netjes, neem je afval mee en laat vandalisme achterwege. Merk je iets op, zoals een defect raster of een zieke koe, maak dan een melding bij de terreinbeheerder van dit gebied. Door je te houden aan de huisregels en in te zetten voor de natuur voorkomen we dat het gebied wordt afgesloten voor recreatie.

!
Afbeelding
Doneer speelgoed voor “Help Sint Helpen” 15 uur geleden
Afbeelding
Bezoek cabaretier Chris Verlaan in ZINiN Theater 17 uur geleden
Afbeelding
Europese top speelt waterpolo in Nijverdal 21 uur geleden
Afbeelding
Met Museum-Plus bus naar Fries museum 23 uur geleden
Afbeelding
‘Uniek combinatie van La Bloemen en ‘Les Hommes’’ 24 sep, 20:05
Afbeelding
‘We hebben onze doelen wel behaald’ 24 sep, 18:05
Afbeelding
Gezellige ‘fancy vintage fair’ Reggewijs 24 sep, 13:52
Afbeelding
De gewone man 24 sep, 11:50