<p>Gedenksteen er nagedachtenis aan de 85 mensen die bij luchtbombardementen op Nijverdal in de Tweede Wereldoorlog omkwamen.&nbsp;</p>

Gedenksteen er nagedachtenis aan de 85 mensen die bij luchtbombardementen op Nijverdal in de Tweede Wereldoorlog omkwamen. 

(Foto: Gemeente Hellendoorn)

Verplaatsing gedenkteken zwarte dag van Nijverdal

NIJVERDAL - Jaarlijks wordt op 22 maart de Zwarte dag van Nijverdal herdacht. Op deze dag vond het zwaarste luchtbombardement op Nijverdal in de Tweede Wereldoorlog plaats. Er vielen 73 doden te betreuren. De steen is ter nagedachtenis aan de 85 mensen die bij luchtbombardementen op Nijverdal in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

De steen is onthuld op 22 maart 1990 en kreeg een plek in het centrum van Nijverdal. Sinds februari 2008 staat de steen in de binnentuin in het Huis voor Cultuur en Bestuur. Dit is tot stand gekomen door de SEN/gemeente. De gedenksteen is nu verplaatst naar het Memory Vrijheidsmuseum. Een plek die recht doet aan de geschiedenis.

Nabestaanden hebben aangegeven dat zij behoefte hebben om op ieder moment van de dag, avond of weekend naar de gedenksteen te kunnen gaan. Gezien de openingstijden van het Huis voor Cultuur en Bestuur kan de gemeente niet aan deze wens voldoen. Het college van B&W wil hier gehoor aan geven en de wens van deze doelgroep uit te voeren. De gedenksteen werd 16 juli verplaatst naar de voorzijde van het Memory Vrijheidsmuseum. Het Memorymuseum heeft fotomateriaal en beeldmateriaal in haar bezit betreffende de 22e maart. En er zijn daar ook voorzieningen aanwezig die jong en oud aanspreken zodat we kunnen blijven herdenken.
Op 22 maart 2022 vindt de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers plaats bij de gedenksteen bij het Memory Vrijheidsmuseum.

Meer berichten