Stichting ’t Oale Karkhof zoekt vrijwilligers voor onderhoud

HELLENDOORN - De stichting ‘t Oale Karkhof beheert de oude begraafplaats al sinds 1996. Het oude kerkhof is een Gemeentelijk Monument aan de Koestraat in Hellendoorn. In 1829 werd het kerkhof in gebruik genomen en in 1897 werd het gesloten. Daarna werd de nieuwe begraafplaats aan de Ninaberlaan in gebruik genomen en inmiddels ook de derde algemene begraafplaats aan de Meester Ponsteenlaan. Na de sluiting van het oale karkhof werd deze niet meer zo vaak bezocht en werd het onderhoud minimaal.

Johanna van Buren schreef er bijna 100 jaar geleden, om preciezer te zijn in april 1927, een gedicht met zes coupletten over:

Ne röstige stèè
Zoo helemoal vrèè
De dennen dee soest der weemoedig.
Oal’roest’rige hekkies,
Deep ingevol’n plekkies.
Nen krintenbosch bleuit er bliejmödig

En dat is nu nog steeds, al staan er geen dennen meer, maar prachtige haagbeuken in piramidevorm. Fennie Martens Berends schreef er enkele jaren ook een gedicht over.

Oale Karkhof
Oale karkhof met oew graven
Laat wiej oew in ere hoaln
En veurt noageslacht bewaan
Um nog langs oe pa te goan.

Stichting ‘t Oale Karkhof is het helemaal eens met deze woorden over het oale kerkhof aan de Koestraat.

De stichting wil deze stèè blijven onderhouden. Vier bestuursleden kunnen vanwege hun leeftijd geen werkzaamheden meer verrichten, daarom worden nieuwe vrijwilligers gezocht die willen helpen met onder andere schoffelen, maaien en snoeien. U kunt zich aanmelden op 0548-616872 of janlohuis@telfort.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker