De beloning na weken hard repeteren en de longen uit je lijf zingen: optreden met het 'grote' mannenkoor tijdens hun nieuwjaarsconcert. Altijd een prachtig geheel en het plezier straalt eraf.
De beloning na weken hard repeteren en de longen uit je lijf zingen: optreden met het 'grote' mannenkoor tijdens hun nieuwjaarsconcert. Altijd een prachtig geheel en het plezier straalt eraf. Foto: JS Joseph Photography

‘We hebben nieuwe zangers nodig...’

Algemeen

NIJVERDAL - Terwijl corona-maatregelen overal weer roet in het eten gooien, is het Nijverdals Mannenkoor hard aan het werk een nieuw projectkoor op de been te krijgen. Ze hebben diverse plannen om hier aandacht voor te vragen, maar de ene na de andere activiteit wordt afgelast. Wat nu?

Jan Buwalda (secretaris) en Jan Ruiter (pr-man) kijken elkaar aan. “Dat weten we nog niet precies. We zouden optreden tijdens de sport- en cultuurmarkt én tijdens Bruisend Nijverdal, maar die zijn dus beide afgelast. Nu zoeken we andere manieren om onder de aandacht van mannen te komen,” zegt Jan Buwalda met een lach en hoopvolle blik mijn kant op.

Het projectkoor is inmiddels een beproefd concept bij het Mannenkoor en de beide Jannen spreken uit ervaring als ze vertellen hoe leuk en gezellig het is om mee te doen. “Dit wordt de vierde editie en het is elke keer echt leuk. We starten met een groep van, hopelijk, 25 mannen, waarvan er na het nieuwjaarsconcert een aantal zó enthousiast zijn geworden dat ze bij het ‘echte’ Mannenkoor willen blijven.”

“Op de een of andere manier moeten we toch aan nieuwe leden komen,” mengt Jan Ruiter zich in het gesprek. De twinkeling in zijn ogen verraadt dat dit toch niet de belangrijkste drijfveer is. “Maar het belangrijkste is, dat we mannen willen laten kennismaken met het zingen in een koor,” vervolgt hij dan. “Zo maar een keer mee komen zingen, als je eigenlijk nog nooit gezongen hebt, is voor veel mannen een brug te ver. In het projectkoor komen mannen samen die vaak nog niet, of weinig, gezongen hebben. Ze beginnen met z’n allen op hetzelfde niveau en groeien samen naar het niveau van het Mannenkoor. Door deel te nemen aan het nieuwjaarsconcert ervaren ze hoe een optreden is en vaak zijn er dan wel drie of vier mannen die bij het Mannenkoor willen blijven.”

Elk projectkoor heeft zijn eigen thema, zo is het dit jaar ‘Do you remember’, met nummers van Queen, The Beatles en de Beachboys. “We merken dat het thema belangrijk is voor de mannen die zich aanmelden,” zegt Jan Buwalda. “Je zingt toch lekkerder als de muziek je ligt. En dat geldt niet alleen voor het projectkoor, ook voor het ‘grote’ Mannenkoor. We proberen in die zin met onze tijd mee te gaan en een afwisselend repertoire te bieden, zowel aan de zangers, als aan het publiek. Daarbij krijgen we veel hulp van onze dirigent Willem Jan van Asselt. Hij weet de muziek heel toegankelijk te maken en hoort feilloos wie en waar hij bij moet sturen.

Foto: A. van Ipenburg

Sfeer proeven

“Mannen die eerst even de sfeer willen proeven zijn van harte welkom op onze eerste repetitieavond,” zegt Jan Ruiter. “De eerste twee repetities zien we als proef, maar daarna verwachten we dat je tot het einde doorgaat.”

“Verder is deelname kosteloos,” voegt Jan Buwalda toe. “Het is wel fijn als deelnemers een vrijwillige bijdrage kunnen missen, om de kosten te dekken. En het projectkoor staat open voor mannen uit Nijverdal, Hellendoorn en de omgeving. In vorige projectkoren zongen ook mannen uit bijvoorbeeld Wierden, Enter, Holten en Raalte.”

De repetities zijn op de dinsdagavond van 18.30 tot 19.30 uur in de RK Paduakerk, Grotestraat 150. De eerste twee zijn op 14 en 21 september, daarna om de week. Dat brengt het totaal op ongeveer tien repetities. De afsluiting van het project is zaterdag 8 januari, tijdens het Nieuwjaarsconcert van het Nijverdals Mannenkoor in ‘Het Centrum’. Klinkt dit verhaal je als muziek in de oren? Meld je aan bij Jan Buwalda via 0548-615176/06-39501299 of secretaris@nijverdalsmannenkoor.nl. Natuurlijk geeft hij ook graag meer informatie.

Tekst: Annemieke van Ipenburg

Afbeelding
Schoolkorfbaltoernooi bij NKC '51 kent drie verschillende winnaars 1 uur geleden
Afbeelding
Groot onderhoud aan Burgemeester H. Boersingel 3 uur geleden
Afbeelding
Ruiters van de Hertruiters hadden succesvol weekend 16 uur geleden
Afbeelding
Programma voor 945-jarig bestaan dorp Hellendoorn is bekend 17 uur geleden
Afbeelding
NKC '51 1 speelt lastige wedstrijd tegen Ritola 19 uur geleden
Afbeelding
ZINiN informeert over digitale overheid 21 uur geleden
Afbeelding
Dauwpop festival verrast 21.000 bezoekers 6 jun., 14:02
Afbeelding
SVVN door naar kwartfinale nacompetitie 6 jun., 13:35