<p>Niet het meest indrukwekkende rijksmonument, maar wel een object met belangrijke toegevoegde waarde voor het landgoed.</p>

Niet het meest indrukwekkende rijksmonument, maar wel een object met belangrijke toegevoegde waarde voor het landgoed.

Badhuisje wordt monument

HAARLE - Het badhuisje bij landhuis De Sprengenberg in Haarle wordt een rijksmonument. Hiermee kan het bijzondere object goed behouden blijven voor de toekomst.

Sinds de jaren ‘60 is de Stichting Huis Bergh eigenaar van het landhuis De Sprengenberg met de Palthetoren en een dienstwoning. Sindsdien is ook de monumentale tuin en het bos in bezit. In dit bos staat het badhuisje naast een voormalige zwemvijver. De familie Van Wulfften Palthe, de voormalige eigenaars van landhuis en landgoed, maakten hier toen gretig gebruik van. De stichting heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in 2020 gevraagd of het badhuisje kan worden toegevoegd als rijksmonument aan het geheel van het landgoed en dat is gelukt. De motivering van de RCE is als volgt: “In de tuin rondom het huis bevindt zich het badhuisje dat dateert uit de tijd van de bouw van de buitenplaats. Ik stel vast dat het badhuisje van algemeen belang is vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde en de historisch-functionele relatie met het rijksmonument. Het badhuisje is een goed en vrijwel gaaf voorbeeld van een onderdeel van een buitenplaats op het gebied van recreatie dat aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw een populair verschijnsel was op diverse buitenplaatsen.” De stichting wil ook graag de zwemvijver weer in oude glorie herstellen.

Meer berichten
 
Auto zoeker