<p>Met een zwierige handtekening en een stevige druk op de knop droeg de gemeente ruim 3000 foto's over aan de Historische Kring.</p>

Met een zwierige handtekening en een stevige druk op de knop droeg de gemeente ruim 3000 foto's over aan de Historische Kring.

(Foto: A. van Ipenburg)

‘Iedereen kan informatie raadplegen’

NIJVERDAL - Na jaren van catalogiseren, informatie verzamelen en digitaliseren door vrijwilligers kon de gemeente maandag 30 augustus een ruime hoeveelheid beeldmateriaal overdragen aan de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal.

Een klein groepje aanwezigen verzamelt zich maandagmiddag in de raadzaal van het Huis voor Cultuur en Bestuur. Met zichtbaar plezier hangt burgemeester Anneke Raven haar ambtsketting om. “Wat leuk om weer eens iets officieels te mogen doen,” vertrouwt ze de mensen toe. “En dan ook nog zo’n leuke activiteit. We hebben het hier over heel veel mooie foto’s die nu voor een groot publiek toegankelijk zijn.”

Trots

Nadat burgemeester Anneke iedereen heeft verwelkomd, geeft ze het woord aan Eddy Muis, voorzitter van de Historische Kring. “Voor u staat een trots man,” opent hij zijn toespraak. “Trots op onze vereniging met zoveel vrijwilligers die de historie van niet alleen het dorp, maar de hele gemeente een warm hart toedragen en trots op onze samenwerking met de gemeente die heeft geresulteerd in deze formele overdracht. Toen koster Karkdijk in 1984 zo’n 3000 foto’s aan de gemeente overdroeg, kon hij niet vermoeden dat jaren later diverse vrijwilligers van de Historische Kring week in week uit in de kelder van het gemeentehuis al deze foto’s zouden uitzoeken, van informatie voorzien en catalogiseren. Een formidabele klus waar ze echt maanden mee bezig zijn geweest. En weer een paar jaar later waren er andere vrijwilligers die alles gedigitaliseerd hebben. Ook daar zit maanden werk in. Is het belang van vandaag dan dat wij, de Historische Kring, er 3000 foto’s bij hebben voor onze beeldbank? Nee, het gaat erom dat al deze informatie, de beelden én de teksten, nu op een heel laagdrempelige manier beschikbaar is voor het grote publiek.”

Een belang dat de gemeente onderstreept. “Het is goed om onze archieven op deze manier samen te voegen. Veel inwoners zijn geïnteresseerd in vroeger en waar ‘het nu’ vandaan komt. Ik ben wel eens in de krochten van het gemeentehuis geweest om het archief te bekijken en ik vond het fascinerend. Wilde er wel rond blijven lopen. Maar voor veel mensen is dat niet te doen. Nu kan iedereen op een voor hem of haar geschikt moment in het archief duiken en genieten van deze schat aan informatie.”

Na de ondertekening van het contract drukken Anneke en Eddy samen op de knop om de beeldbank te activeren. De foto’s op het scherm zijn dezelfde als op de voorkant van het contract. “Van elk dorp en buurtschap in de gemeente Hellendoorn staat er een bekend gebouw op,” vertelt Eddy. “Nu de overdracht een feit is, kunnen we alle beelden online zetten.” En symbolisch voegt hij het ontbrekende Hellendoorn direct toe.

De beeldbank staat op mijnstadmijndorp.nl en is makkelijk te bereiken via de tab ‘beeldbank’ op www.hkhn.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker