<p>Janno en Julian van Dijke zijn allebei verknocht aan het zingen met het Rijssens Mannenkoor.&nbsp;</p>

Janno en Julian van Dijke zijn allebei verknocht aan het zingen met het Rijssens Mannenkoor. 

Rijssens Mannenkoor zoekt nieuwe leden

RIJSSEN - Is zingen in een koor leuk? Is samen zingen gezellig? Mis je iets zonder vrouwen in een koor? De leden van het Rijssens Mannenkoor zullen de eerste twee vragen volmondig met een ‘ja’ beantwoorden en de laatste waarschijnlijk met een ‘nee’. Wanneer dit je als muziek in de oren klinkt, dan ben je van harte welkom bij het Rijssens Mannenkoor. Zij zijn nu op zoek naar nieuwe leden. Wie weet staat u straks wel naast Janno of Julian van Dijke te zingen.

Janno van Dijke is sinds 1996 gelukkig getrouwd met Gerri-Janne en samen hebben ze twee zoons en twee dochters gekregen, waarvan de oudste zoon onlangs is getrouwd. “Ik ben sinds oktober 2020, na meer dan 25 jaar VolkerWessels, werkzaam bij Ten Brinke, een bouwende ontwikkelaar uit Varsseveld. Een intensieve baan en lange werkdagen, zodat er maar weinig vrije tijd overblijft. Die weinige vrije tijd wil ik dus wel goed besteden. Naast tijd voor mijn gezin, familie en sport, ben ik daarom op 30 januari 2019 lid van het Rijssens Mannenkoor geworden.
Ik speelde al jaren met die gedachte, maar telkens vond ik wel een excuus waarom ik het niet moest doen. Toen mijn zwager, Jan-Hendrik Pongers, lid werd en mij met regelmaat vertelde hoeveel plezier hij eraan beleefde, nam ik na de kerst van 2018 het besluit om toch eens een open repetitie bij te wonen. En dat bleek een hele goede beslissing!
Het Rijssens Mannenkoor bleek een grote familie te zijn, heel gezellig en ik kwam er ook veel oude bekenden tegen, letterlijk en figuurlijk. Ik voelde me gelijk thuis en de eerste contacten met de overige koorleden en ook met dirigent Jaap Kramer waren erg prettig en het voelde gelijk erg vertrouwd. Na deze open repetitie volgde nog een ‘echte’ repetitie. Het besluit om lid te worden, was snel genomen en tot op dit moment heb ik daar absoluut geen spijt van gehad.
Het sociale van het koor, het netwerken, het gezellige samenzijn in de pauzes en het gevoel er gelijk bij te horen, het heeft ervoor gezorgd, dat ik mijn drukke baan en de dagelijkse zorgen elke week een paar uur kan vergeten en even kan ontstressen. Ik kom na elke repetitie vol energie en blij weer thuis
Wat hebben we al veel mooie liederen ingestudeerd. Van prachtige psalmen tot gevoelige gezangen, stuk voor stuk schitterende muziekstukken, waarvan ik heb genoten, zowel van het repeteren als van het zingen op de concerten.
Deze diversiteit in het repertoire zorgt er ook voor, dat het leuk en ontspannend blijft, maar ook dat mijn muzikaliteit en zangtechniek zich steeds verder ontwikkelt, wat uiteraard zeker ook de verdienste is van onze dirigent.
Intussen heb ik al met een flink aantal concerten meegedaan. Ik heb net als de rest van het koor genoten van de gezelligheid in de bus op de heen- en terugreis, de spanning voor de concerten en de ontspanning erna, de opluchting dat een concert weer goed is verlopen. Een paar hoogtepunten die ik hier expliciet wil noemen, zijn mijn eerste concert in Gouda, het Voorjaarsconcert in Tiel, het Najaarsconcert in Doesburg, de prachtige concertreis naar Straatsburg, maar zeker ook het Kerstconcert in Uithuizermeeden. Dat laatste concert was ook het eerste waarbij mijn zoon Julian aanwezig was en dat was best bijzonder. Om zo naast elkaar te staan en deze prachtige hobby samen te mogen beoefenen, maar ook om door het zingen van de prachtige liederen ons geloof tot uitdrukking te brengen, is voor ons allebei een groot voorrecht.”

Julian is 17 jaar, heeft net zijn HAVO afgerond en is momenteel via Bouwmensen aan het werk in de bouw (werken/leren-traject). Hij is sinds 1 november 2019 ook lid van het Rijssens Mannenkoor, waarbij hij momenteel het jongste koorlid is. Julian: “Toen mijn vader probeerde me enthousiast te maken om ook bij het Rijssens Mannenkoor te komen, leek me dat in eerste instantie niets, het leek me iets voor oude mannen. Maar ik wilde best meer tijd met mijn vader doorbrengen, net als vroeger, toen hij mijn leider was bij Excelsior. Ik heb dan ook een paar repetities bijgewoond en inmiddels ben ik verkocht en verknocht aan het koor! Ik vind het erg fijn om samen te zingen en ook thuis doen we dat met grote regelmaat. Ik kijk ook elke week weer uit naar de repetities.”
Zowel Julian als Janno zouden het Rijssens Mannenkoor niet meer willen missen, het is echt een onderdeel van hun leven geworden! En ondanks dat de gemiddelde leeftijd van het koor best hoog ligt, is het een springlevend koor en zeer zeker nog jong van hart. Schroom als jonge man, op zoek naar een mooie, gezellige en waardevolle hobby, dus niet en word lid van het Rijssens Mannenkoor, je zult er geen spijt van krijgen!

Mariska de Wildt
Meer berichten