Column: Wilde Peen

Ik weet niet of het u is opgevallen, maar de gemeente Hellendoorn staat vol met Daucos Carota of wel Wilde Peen. Niet alleen Hellendoorn trouwens, heel Nederland staat vol met wilde peen dit jaar. Op graslanden, bermen, dijken en duinen en ook in tuinen. Dit voorjaar en zomer waren koud en dat schijnt de reden te zijn dat deze tweejarige plant zo uitbundig bloeit en gebloeid heeft.

Bij mij in de tuin staat er ook één. De plant is als onkruid aan komen waaien. Ik heb hem laten staan want het is een prachtige plant met kleine witte bloemetjes in een scherm. Midden in zit een klein rood hart. Maar het bijzondere is vooral dat de plant ‘s avonds dicht trekt: dan worden de schermen kleine bolletjes, die ‘s morgens weer opengaan.

Het was even zoeken om de naam van de aangewaaide vreemdeling te vinden. Maar inmiddels weet ik alles over de wilde peen, ook wel vogelnestje genoemd.

De plant is lid van de schermbloemenfamilie en de voorloper van de ons bekende oranje peen of wortel. Wilde peen heeft witte, wat vleesachtige wortels. Ook de witte peenwortel is eetbaar, en zeer gezond. De plant bevat caroteen en vitamine B. Dat is goed voor de spijsvertering en de lever, het heeft een krampstillende en antibacteriële werking, en het is goed voor het immuunsysteem en vochtafdrijvend. Binnenkort gaat de mooie plant dus de grond uit en wordt hier op tafel wilde peen opgediend. Lijkt het u ook wel wat, maar staat het niet bij u in de tuin? Geeft niet, u kunt ze overal in grote getale vinden. Kijk maar om u heen. Ze staan overal. Allemaal aan de Carota Daucos voor we de winter ingaan!

weedebee

Mariska de Wildt
Meer berichten
 
Auto zoeker