Ook de sterrenwacht van Hellendoorn vraagt jaarlijks aandacht voor het belang van het échte donker tijdens de Nacht van de Nacht. Dit is immers belangrijk om het heelal te bestuderen.
Ook de sterrenwacht van Hellendoorn vraagt jaarlijks aandacht voor het belang van het échte donker tijdens de Nacht van de Nacht. Dit is immers belangrijk om het heelal te bestuderen. Foto: Staatsbosbeheer

Geniet ook eens van het échte donker op 30 oktober

Algemeen

HELLENDOORN - Natuur en Milieu Overijssel organiseert dit jaar de zeventiende editie van de Nacht van de Nacht. Deze zal gehouden worden op zaterdag 30 oktober. De nacht vraagt aandacht voor een serieus thema: lichtvervuiling.

Nederland is één van de meest lichtvervuilde landen ter wereld. Het is zelden echt donker; zeker in stedelijk gebied. Te veel licht heeft een nadelig effect op het bioritme van zowel mensen als dieren. De Nacht van de Nacht moet mensen in de brede zin bewust maken van dit thema en wat zij zelf kunnen doen. In het hele land worden nachtelijke activiteiten georganiseerd door sterrenclubs, natuurfotografen, boswachters, natuurgebieden en vele anderen. Een overzicht is te vinden op www.nachtvandenacht.nl/activiteiten

Ook in onze regio is de afgelopen jaren steeds meer bewustzijn gekweekt. Zo doen veel gemeenten al de straatverlichting deels uit tijdens de Nacht van de Nacht, maar ook andere overbodige verlichting zoals voor het aanlichten van monumenten. Ook zijn er door de jaren heen al veel overbodige lichtmasten weggehaald en is de verlichting zelf duurzamer gemaakt met mogelijkheden zoals dimmen naar een lager lichtniveau in de nachtelijke uren voor een lager energieverbruik.

Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 9 uur geleden
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord 14 uur geleden
Afbeelding
Column: Vakmanschap... 17 uur geleden
In 'Wat bezielt je' vertelt Paul Janse over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is.
Paul Janse schuift aan bij Wil de Bruine in Wat bezielt je 19 uur geleden
Het nieuwe urban skatepark in het Blokkenpark is bijna klaar, maar is al in gebruik genomen. (Foto: Wouter de Wilde | DE WILDE MEDIA)
Opening van Urban Skatepark 17 apr, 19:45
Afbeelding
Inge fotografeert hobby's: Renate houdt van schilderen 17 apr, 18:05
De drone stuurt de coördinaten door zodat de vrijwilligers de dieren of nesten kunnen weghalen.
Project opsporen en redden 17 apr, 13:53