‘We doen alles voor de allerarmsten’

NIJVERDAL - Dorcas Nederland bestaat veertig jaar en dat vieren de verschillende vestigingen met uiteenlopende acties. Zo houdt Dorcas Nijverdal een ‘vroege vogelactie’. Iedereen die zaterdag 11 september tussen 8.00 en 10.00 uur naar de winkel komt, krijgt vijftig procent korting op zijn aankoop.

“Veertig jaar geleden begon het allemaal met een eerste goederentransport naar Roemenië,” vertelt Sonja Kleywegt, voorzitter van Dorcas Nijverdal. “Al het werk dat wij hier verzetten, doen we voor de allerarmsten in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Er werken hier alleen vrijwilligers en afgezien van onze kosten, gaat de hele opbrengst van wat we hier verkopen naar Dorcas Nederland, die het investeert in hulp voor onze doelgroep.”

Achter de schermen

Sonja geeft me een kijkje achter de schermen en vertelt wat de 75 (!) vrijwilligers zoal doen. “Het begint allemaal met het innemen of ophalen van goederen. We nemen alleen spullen in die nog heel zijn. Voor we het in de winkel verkopen, controleren we alles. Het is belangrijk dat alles compleet is en dat het werkt. Is de kleding nog heel en schoon? Als we tot de conclusie komen dat we het in de winkel kunnen verkopen maken we de goederen grondig schoon, plakken er een prijsje op en zetten het in de winkel. Daar laten we het maximaal drie maanden staan. De spullen die na drie maanden niet zijn verkocht, bieden we twee weken voor de helft van de prijs aan en daarna nog twee weken gratis. Als er dan nog niemand is die het wil hebben, gooien we het weg. Recyclen is voor ons heel belangrijk en we doen ons uiterste best zo min mogelijk afval te leveren.”

Mensen

Nog belangrijker dan de goederen en het recyclen zijn de mensen. “Dat zijn natuurlijk de arme mensen die Dorcas Nederland op diverse manieren helpt in hun eigen levensonderhoud te voorzien, maar voor ons ook vooral alle vrijwilligers die hier elke week hun handen uit de mouwen steken. Ieder heeft zijn of haar eigen achtergrond en drijfveer om bij ons vrijwilligerswerk te komen doen. En met z’n allen komen we tot het beste resultaat. Mensen werken hier omdat ze iets tastbaars voor de medemens willen doen, structuur in hun week nodig hebben of de afstand tot de arbeidsmarkt willen verkleinen, maar vooral ook voor de gezelligheid. Iedereen kan goed met elkaar overweg en helpt elkaar waar nodig.”

Uitbreiding

Hoewel ze nu al een team van 75 vrijwilligers hebben, hopen ze er nog meer te mogen verwelkomen. “De winkel is in principe elke middag open, maar op dit moment hebben we geen mensen voor de donderdagmiddag. Dan is de winkel dus dicht en dat is natuurlijk heel jammer. Wat ik persoonlijk erg leuk zou vinden is als we hier een creatieve groep aan het werk kunnen laten. We hebben al een horlogemaker in ons team en iemand die oude meubels opknapt. Zo kunnen we in ieder geval garanderen dat de klokken en horloges die we verkopen het ook echt doen en de meubels zien er weer mooi uit. Sommige vrijwilligers maken wel eens dingen, zoals tasjes ofzo. Het lijkt me leuk om dat met een groepje te doen en dan allerlei dingen, van stof, hout of andere materialen. Er is van alles mogelijk.”

Vroege vogels

kunnen zaterdag 11 september van 8.00 tot 10.00 uur terecht en betalen maar de helft van de prijs op hun artikel. Sonja raadt iedereen wel aan echt op tijd te komen, want de ervaring leert dat het snel kan gaan. Na de vroege vogelactie sluit Dorcas even de deuren om ze vanaf 11.30 weer volgens de reguliere tijden te openen. Kom op tijd, want op is echt op! En weg is pech.

Dorcas Nijverdal zet zich al lange tijd in voor de allerarmsten. Om hun goede werk te kunnen blijven doen, kunnen ze altijd giften en vrijwilligers gebruiken. Kijk voor meer informatie op hun website of in de winkel, open op dinsdag, woensdag en vrijdag van 13.30 tot 17.00 en op zaterdag van 11.30 tot 15.30 uur.

Tekst: Annemieke van Ipenburg

Meer berichten