Het informatiepunt van Schuilenburg past perfect in het landschap en bij de rest van de bebouwing.
Het informatiepunt van Schuilenburg past perfect in het landschap en bij de rest van de bebouwing. Foto: A. van Ipenburg

‘Veel geschiedenis is hier zichtbaar’

Algemeen

HELLENDOORN - Geschiedenis is voor veel mensen niet echt het meest favoriete vak op school. Maar wat nou als het gaat om de geschiedenis in je eigen achtertuin? Neem bijvoorbeeld ‘Schuilenburg’. Een plek waar heden en verleden naadloos in elkaar overgaan.

“Op het terrein zie je er niet veel meer van, maar hier ligt zeker zes eeuwen historie,” zegt Cees Ortelee. Cees is een van de mensen die zich verdiept heeft in de geschiedenis van Schuilenburg. “Die interesse is min of meer spontaan ontstaan,” vertelt hij. “Als beleidsmedewerker bij de gemeente Hellendoorn kwam ik in contact met Harrie Hendriks Boers, de eigenaar van Schuilenburg. Hij wilde graag de geschiedenis van het landgoed tonen in zijn wagenschuur. Wat begon met een A-viertje groeide uit tot een heel boekwerk. Ik raakte geboeid en begon allerlei boeken over Schuilenburg te lezen. Het was als een oliedruppel in een plas water, het werd steeds groter.”

Presentatie en wandeling

Nu de corona-maatregelen het toelaten, kan Cees de kennis die hij vergaard heeft over de geschiedenis van Schuilenburg delen in een interessante presentatie. Op zondag 26 september doet hij dat vanaf 10.00 uur met aansluitend een lunch en boeiende wandeling. Aan de orde komen groei en verval, wie waren de eigenaren/bewoners, wat was de betekenis van de locatie aan de Regge en de Twentse weg? Na de presentatie en lekkere lunch volgt een gidswandeling over het terrein en de hof van voormalig kasteel Schuilenburg. Wil je wel eens wat meer te weten komen over de historie van Schuilenburg en directe omgeving, dan is dit je kans. “De werkelijkheid van nu, is niet die van zes eeuwen geleden. Om die geschiedenis inzichtelijk te maken laat ik bij de presentatie veel kaartmateriaal zien en vertel ik hoe mensen in het landschap diverse dingen kunnen ontdekken. Tijdens de rondwandeling over landgoed, tot aan de schutkolk, laat ik wat van die plekken zien en vertel ik nog meer over de geschiedenis.”


Schuilenburg in zijn glorie dagen, geschilderd door Herman Bonhof naar Cornelis Pronk (1733). Zo zie je het nu niet meer terug, maar laat vooral je verbeelding de vrije loop tijdens presentatie en wandeling. - Foto: Schuilenburg

Voor een optimale beleving van de wandeling kunnen er zondag maximaal vijftien mensen deelnemen en bij een minimum van acht gaan de presentatie en wandeling zeker door. Wil je wel de presentatie bijwonen, maar is de wandeling niet aan je besteed of ben je op zondag verhinderd? Op woensdagavond 22 en 29 september kun je bij Schuilenburg vanaf 19.30 uur terecht voor alleen de presentatie. Hier kunnen per avond twintig mensen aanschuiven en de presentatie gaat zeker door bij tien aanmeldingen. Aanmelden kan via www.ticketkantoor.nl/shop/historie-dag-26-09 of https://www.ticketkantoor.nl/shop/historie-avond.

Landgoed Schuilenburg

Tegenwoordig is Landgoed Schuilenburg het middelpunt van gezelligheid en feesten, maar het heeft een roemrucht verleden. In 1125 wordt Schuilenburg voor het eerst genoemd en in de eeuwen die volgen worden er meldingen gemaakt van verval en wederopbouw. Bij die wederopbouw past ook de bouw van het informatiepunt, vorig jaar. De ‘Drentse schuur’, een L-vormig gebouw met zwart geverfd hout en een rood pannendak, vormt een mooi geheel met het bouwhuis en de wagenschuur op het terrein. “Het informatiepunt is echt een versterking van onze faciliteiten,” vinden eigenaren Harrie en Karin. En het is een uitgelezen plek voor lezingen zoals die van Cees of om even uit te blazen tijdens een wandel- of fietstocht, onder het genot van een heerlijke versnapering.

Tekst: Annemieke van Ipenburg

Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 9 uur geleden
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord 14 uur geleden
Afbeelding
Column: Vakmanschap... 17 uur geleden
In 'Wat bezielt je' vertelt Paul Janse over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is.
Paul Janse schuift aan bij Wil de Bruine in Wat bezielt je 18 uur geleden
Het nieuwe urban skatepark in het Blokkenpark is bijna klaar, maar is al in gebruik genomen. (Foto: Wouter de Wilde | DE WILDE MEDIA)
Opening van Urban Skatepark 17 apr, 19:45
Afbeelding
Inge fotografeert hobby's: Renate houdt van schilderen 17 apr, 18:05
De drone stuurt de coördinaten door zodat de vrijwilligers de dieren of nesten kunnen weghalen.
Project opsporen en redden 17 apr, 13:53