<p>Dinand, Anita, Frits en Janneke zijn blij met deze kenmerkende locatie voor het Schrijversfestival en Boekenbal.</p>

Dinand, Anita, Frits en Janneke zijn blij met deze kenmerkende locatie voor het Schrijversfestival en Boekenbal.

(Foto: A. van Ipenburg)

‘Ik heb nog wel wat boeken op zolder liggen’

NIJVERDAL - Ga met een paar boekenliefhebbers in De Smidse zitten voor een verhaal over het Schrijversfestival met Boekenbal, dan moet je iedereen wel goed bij de les weten te houden! De ene anekdote volgt de andere, diverse schrijvers passeren de revue en, o ja, ‘dat mag ook wel in de krant’.

Het was een mooi voorproefje hoe het Schrijversfestival 25 en 26 september kan gaan verlopen. Twee dagen vol presentaties over boeken, praten met schrijvers en heel veel boeken. Boeken om te kopen, te ruilen en om van te genieten bij een kopje koffie. De organiserende dames en heren kijken er verlangend naar uit. “Het is leuk om met zo’n idee te komen,” vertelt Frits Korver. “Maar nu het dichterbij komt zijn er ineens nog heel veel dingen die nog moeten gebeuren. Er komt behoorlijk wat bij kijken.” Gelukkig hoeft Frits het niet alleen te doen. Dinand Webbink, Anita Schuurman en Janneke Meijer vormen samen met Frits het team dat alles organiseert en regelt. “Ik ben een echte boekengek, ik hou van lezen en dat wil ik altijd graag met anderen delen”, vertelt Frits verder. “Daarom ben ik ook lid van een leesclub en al jaren betrokken bij ZINiN Taal. Volgens mij was het wel weer eens tijd voor een boekenmarkt of iets dergelijks, dus dat heb ik in de groep gegooid. We waren allemaal al snel van mening dat het meer moest zijn dan ‘zomaar een boekenmarkt’. Het moest een weekend worden waar schrijvers en lezers elkaar konden ontmoeten. Zo zijn we tot het Schrijversfestival gekomen.”

Eenzaam

“Schrijven is een eenzame bezigheid”, zegt Dinand. “Net als lezen eigenlijk. Je doet het alleen. En corona heeft dat alleen zijn versterkt. Maar wij, mensen

met een grote armbeweging

zijn wel sociale dieren. We hunkeren naar ontmoetingen én we praten graag met anderen over wat we mooi of leuk vinden. Al pratend kwamen we op het idee alle lokale schrijvers uit te nodigen en hun de gelegenheid te geven iets over hun boek(en) te vertellen. Veel activiteiten lagen stil, maar er zijn wel diverse boeken uitgekomen, ze zijn alleen niet gepresenteerd. Dat kunnen de schrijvers tijdens het festival alsnog doen en van die gelegenheid maken diverse schrijvers actief gebruik. Zo vertelt Rob Harmeling over zijn boek ‘Geluk in beweging’ en Daniëlle Samuel over ‘Herinneringen aan een verborgen mikwe’. Maar ook Dirk Jan Wassenaar, Ben Middelkamp, Ursula Hegeman en Ditta op den Dries zijn van de partij.”
“En zo zijn er nog veel meer schrijvers in deze gemeente”, zegt Janneke. “Het is echt een weekend voor boekenliefhebbers en schrijvers. Je kunt boeken kopen, ruilen en ze zelfs krijgen bij een kopje koffie. Wij serveren geen koffie met koek, maar koffie met boek.”
“Ik heb al zo’n veertig boeken klaar liggen”, vertelt Dinand. “Dat ruimt wel lekker op. Misschien komen er de komende weken nog wel wat bij.” Ook Frits stelt diverse boeken beschikbaar voor ‘koffie met een boek’. “Op zondag hebben we dan een optreden van Emma Doldersum. Zij kwam als jong talent bij Ingenium naar voren”, vertelt Janneke. “En zaterdagavond hebben we muziek van Dustlands, de band van Jan Niewold.”

Meer berichten
 
Auto zoeker