Iedereen kan zingen of leren zingen

Zingen onder de douche en alleen de familie laten genieten of zingen in het Rijssens Mannenkoor en Nederland en zelfs daarbuiten dat genot gunnen? Om een beter beeld te krijgen van wat zingen in een mannenkoor, om precies te zijn het Rijssens Mannenkoor, inhoudt, laat het koor de eigen leden aan het woord. Arjan Dannenberg vertelt zijn verhaal als 1e tenor in het koor.

Arjan Dannenberg is getrouwd met Gerja en samen hebben ze twee zonen, Gijs en Pim. Hij werkt bij Niverplast in Nijverdal als monteur en praktijkopleider. “Ik ben lid van het prachtige Rijssens Mannenkoor en ben destijds ingedeeld als eerste tenor, een zangstem waarvan het koor er te weinig van heeft. We worden wel eens als grap uitgelachen van ‘hé, daar heb je de sopraantjes ook weer’, omdat we best vaak hoog op kopstem moeten zingen. Natuurlijk krijgen ze dan een koekje van eigen deeg.
Uiteraard zijn er meerdere groepen zoals de tweede tenoren die wat lager zingen dan de eerste tenoren, de baritons die nog lager zingen en dan de bassen. Met hun rokerige stem brommen de bassen geweldig hun nootjes mee. Zo maken we samen muziek. Muziek die mij toen ik de eerste keer bij het koor kwam als gegoten in de oren klonk. Ik dacht ‘wat gaaf’, kippenvel en ben daarna nooit meer weggegaan. Ik heb ook zeker bijna alle concerten en repetities meegemaakt.”

Arjan geeft ook aan dat het aan diversiteit zeker niet ontbreekt. Het Rijssens Mannenkoor heeft een uiteenlopend repertoire, klassieke, geestelijke, ludieke nummers voor jong en oud, modern en antiek. “Met een jonge, enthousiaste dirigent Jaap Kramer uit Urk aan het roer varen we over zeeën en kanalen naar het buitenland”, vertelt Arjan verder. “We hebben onder meer gezongen voor het Europese Hof in Brussel en Straatsburg. Daar hebben we met het koor ‘s avonds nog gezongen in een prachtige kathedraal waar de muziek door de oude gewelven tot leven kwam. Een staande ovatie was het gevolg van een mooi optreden door het Rijssens mannenkoor. Ook ben ik mee geweest naar Wenen, samen met mijn vrouw en iedereen van het koor met de aanhang. In de stad van muziek en Sissy hebben we samen opgetreden met het Männergesang-Verrein in het Musikverrein uit 1863 dat door keizer Frans Jozef werd geschonken aan de Weense bevolking. Overdag hebben we nog gezongen in de Sint Peters kathedraal.”
Het koor staat hoog aangeschreven en dat is iets wat Arjan kan waarderen en dat komt door de vele oefeningen. Op maandag een uurtje per partij en op donderdagavond wordt met het hele koor twee uurtjes gezongen. Arjan: “Als je dan even een kwartiertje tussendoor pauze hebt en je spreekt iedereen weer, hoe geweldig is dat, echt een sociaal gebeuren. Op de repetitie leer je ook echt zingen en krijg je bepaalde zangtechnieken aangeleerd, zodat je niet schor en moe na het zingen weer thuis komt. Wat ik het allermooiste vind aan het koor is de verbintenis en gemoedelijkheid, de familiedagen, de saamhorigheid en de geweldige concerten die we samen beleven. Het maakt niet uit of je nou 16 jaar of 50 jaar bent, iedereen kan zingen en leren zingen. In de pauze even een koffie of een drankje en wanneer je dan na twee uurtjes zingen weer thuis komt, dan voel je helemaal opgeladen en opgelaten. Het is alsof je hebt gesport en dat is het eigenlijk ook, een topsport op amateurniveau maar dan met je stem. Je voelt je er lekkerder door en weer fit, heel je hoofd even leegmaken door te samen te zingen in verschillende talen van de Donau naar Slovenië en met Nick en Simon naar Rusland door Frankrijk terug naar de Regge in het prachtige Rijssen. Daar muzikaal aangemeerd te zijn en de trossen weer vastgemaakt aan de nootbalken, vertrekken we weer opgeladen en voldaan naar huis.”

Nieuwe leden zijn van harte welkom bij het Rijssens Mannenkoor. Ook Arjan ziet nieuwe leden graag komen: “Ik geen aju maar welkom, welkom bij het Rijssens mannenkoor! Kom genieten, kom zingen, samen maken we er een geweldig koor van.”

Meer berichten
 
Auto zoeker