De werkgroep met Jaap Harmsen, Roy Zijlstra, Tamara Heetkamp (die haar gedicht voordroeg), Bertus Webbink en Judith Roelofs, bij het gedicht van Tamara achter molen de Wippe.
De werkgroep met Jaap Harmsen, Roy Zijlstra, Tamara Heetkamp (die haar gedicht voordroeg), Bertus Webbink en Judith Roelofs, bij het gedicht van Tamara achter molen de Wippe. Foto: A. van Ipenburg

‘Schiet op, met je kont in dat zadel!’

Algemeen

HELLENDOORN - Hoe vind je tussen alle prachtige inzendingen een stuk of vijftien gedichten die een plek in de gemeente Hellendoorn zo mooi beschrijven dat ze in een fietsroute opgenomen kunnen worden? Met ontzettend veel inspanning, zo werd de werkgroep al snel duidelijk.

Ze zijn gemeenteraadslid, lid van de CultuurCaravaan en vonden toch de tijd een geweldige gedichtenwedstrijd op poten te zetten. Bertus Webbink en Roy Zijlstra kijken vrijdag 17 september met gepaste trots het zaaltje bij In de Tonne rond. Ze zijn trots op ‘hun’ fietsroute. “Maar eigenlijk zijn we vooral trots op alle inwoners die een gedicht hebben ingestuurd,” zegt Roy. “We hebben echt een overweldigend aantal gedichten binnen gekregen. Dat hadden we twee jaar geleden niet bedacht. En bijna zonder uitzondering echt pareltjes.”

Tijdens het fietsen kom je door alle kernen van de gemeente Hellendoorn, met op vijftien plekken een gedicht over die specifieke plek. Over molen de Wippe, de voortuin van Herman Kampman, de Palthe toren, diverse bekende, maar ook minder bekende plekken komen aan bod. En hoewel de wedstrijd bedoeld was voor nieuwe, nog niet gepubliceerde gedichten is er toch een enkel bestaand gedicht tussen terecht gekomen. “Ja, we kregen best veel werk van Johanna van Buren binnen,” lacht Roy. “Daar konden we gewoon niet omheen. En zij is natuurlijk dé dichteres van Hellendoorn, het zou raar zijn als niet één gedicht van haar op de route zou prijken. Hetzelfde geldt een beetje voor het gedicht ‘Voortuin’ van Herman Kampman. Dat stond al op de route. Door de jaren heen heeft het helaas wel wat onderhoud gemist, dus dat gedicht hebben we nu in dezelfde stijl uitgevoerd als de andere gedichten en opgenomen in de route.”

Veel werk

“Toen we met dit idee op de proppen kwamen, dachten we nog dat we voor de zomervakantie die fietsroute wel klaar zouden hebben,” vertelt Bertus. “Dat viel even vies tegen. Voor het uitzoeken van de gedichten hadden we gelukkig professionele hulp, in de vorm van Janneke Meijer van de bibliotheek. Zij heeft alle gedichten (geanonimiseerd) beoordeeld en kwam tot deze vijftien. Vervolgens heeft Judith van het Toeristisch Bureau Hellendoorn ons geholpen de gedichten op de juiste plek in een mooie fietsroute te krijgen. Dat liep allemaal best voorspoedig, maar toen moesten we gaan uitzoeken van wie de grond was waar we de gedichten wilden plaatsen en of ze daar toestemming voor wilden geven. Of we liepen tegen andere vertragingen aan, zoals bij de Palthetoren waar we weken niet mochten komen, in verband met eitjes van de zandhagedis.”

Prachtig initiatief

Cultuurwethouder Anja van den Dolder noemt het een prachtig initiatief. “Dit is toch fantastisch. Dat een opmerking in de gemeenteraad over niet op onze kont blijven zitten, zoiets moois tot gevolg kan hebben. Ik ben een heel trotse wethouder en ik heb er eigenlijk niets voor gedaan. Alle eer gaat naar de werkgroep en alle personen die hierin ondersteund hebben. Onze dank is geweldig groot!” En zo stapt menigeen, na de (verplichte) fotoshoot, op zijn fiets voor alvast een stukje route.

Het idee voor de gedichtenfietsroute ontstond in corona-tijd, om iedereen met zijn kont uit de bank in het zadel te krijgen. De fietsroute beslaat in totaal 85 kilometer, maar kan in twee kortere routes opgedeeld worden. De gedichten zijn zo vervaardigd dat ze vervangen of verplaatst kunnen worden. Ook kun je een qr-code scannen en zo het gedicht en meer informatie over die plek op je telefoon oproepen.

Gedichtenfietsroute

De fietsroute maakt overwegend deel uit van het Routenetwerk. Je kunt de route afhalen bij de kassa van de Toerist Info in de ZINiN bibliotheek Nijverdal, maar ook bij diverse andere punten in de gemeente en downloaden via www.visithellendoorn.nl. Veel fietsplezier!

Tekst: Annemieke van Ipenburg

Afbeelding
Koning maakt kennis met talenten Kleurrijk 1 uur geleden
Afbeelding
Vijf films te zien in meivakantie bij ZINema 4 uur geleden
Afbeelding
SVVN speelt gelijk tegen Wilhelminaschool: 0-0 8 uur geleden
Afbeelding
Hertruiters springen zich in de prijzen 18 uur geleden
Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 21 apr, 18:17
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 apr, 14:16
Afbeelding
Winkelen bij Voedselbank Hellendoorn 21 apr, 11:46
Naast alle activiteiten buiten, is er binnen in de HOi-studio van alles te beleven.
Koningsdag bij HOi is 'Samen Oranje' 21 apr, 10:10