<p>Een aantal portretten uit de inzendingen in 2019. De vrijwilligers hebben de panelen zelf gemaakt en kunnen zo de Smidse passend inrichten en zorgen dat de werken op hun mooist uitkomen.</p>

Een aantal portretten uit de inzendingen in 2019. De vrijwilligers hebben de panelen zelf gemaakt en kunnen zo de Smidse passend inrichten en zorgen dat de werken op hun mooist uitkomen.

(Foto: Eigen Oogst)

‘Hebben ze nog wel kunst gemaakt?’

NIJVERDAL - Over ruim een maand kan iedereen weer genieten van prachtige kunstwerken van amateurkunstenaars uit onze eigen gemeente. De organisatie van Eigen Oogst roept iedere kunstenaar op zich in te schrijven voor de 18e editie van deze populaire expositie.

“Dat is dit jaar een belangrijke wijziging,” vertelt Rinke Slump, waarnemend voorzitter van de stichting Eigen Oogst. “We zijn al een tijd bezig met de voorbereidingen en omdat we niet wisten hoe het met de corona-maatregelen zou gaan, hebben we het zekere voor het onzekere genomen. Om te voorkomen dat er teveel mensen tegelijk hun kunstwerken komen brengen, laten we ze van tevoren inschrijven. Bijkomend voordeel is dat we voor Eigen Oogst begint, weten hoeveel en welke soort kunstwerken er komen en daar de ruimte op in kunnen richten.”

Exposeren

Een kleine twintig jaar geleden, toen ze met Eigen Oogst begonnen, maakten ze gebruik van leegstaande winkelpanden in het centrum. Vaak was pas op het laatste moment bekend welke ruimte dit zou zijn en hoeveel plaats er voor kunstwerken was. Toen ze vanaf 2012 een vaste plek in De Smidse kregen, hebben de werkgroepleden zelf panelen getimmerd om de kunstwerken op hun mooist te exposeren. “Tot nu toe zetten we alle panelen neer en hadden we ruimte voor 200 kunstwerken. Stel dat er dit jaar maar vijftig zijn, dan zouden er veel lege panelen staan. Door te werken met inschrijving, kunnen we alles beter in goede banen leiden. En iedereen wil dat zijn kunstwerk het best uitkomt.”

Vernieuwing

Door de jaren heen is er een vaste kern van kunstenaars ontstaan die elk jaar meedoen en toch zijn er elk jaar ook diverse nieuwe mensen die een kunstwerk insturen. “Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Het is mooi te zien dat er steeds weer nieuwe mensen hun creatieve kant ontdekken en dat met anderen willen delen. We proberen met Eigen Oogst ook vernieuwend te zijn, zodat het niet elk jaar hetzelfde is en we de kunstenaars een beetje blijven prikkelen. We geven ze na afloop soms kleine opdrachten mee waar ze een jaar mee aan de slag kunnen en wat dan het volgende jaar een ludiek nieuw kunstwerk oplevert.”

Kunstenaars die hun werk willen exposeren bij Eigen Oogst kunnen een inschrijfformulier downloaden van de site en dat insturen vóór 10 oktober. Inleveren van de kunstwerken kan op 25 of 26 oktober. 

www.eigenoogst.nl

Tekst: Annemieke van Ipenburg

Meer berichten
 
Auto zoeker