Een aantal portretten uit de inzendingen in 2019. De vrijwilligers hebben de panelen zelf gemaakt en kunnen zo de Smidse passend inrichten en zorgen dat de werken op hun mooist uitkomen.
Een aantal portretten uit de inzendingen in 2019. De vrijwilligers hebben de panelen zelf gemaakt en kunnen zo de Smidse passend inrichten en zorgen dat de werken op hun mooist uitkomen. Foto: Eigen Oogst

‘Hebben ze nog wel kunst gemaakt?’

Algemeen

NIJVERDAL - Over ruim een maand kan iedereen weer genieten van prachtige kunstwerken van amateurkunstenaars uit onze eigen gemeente. De organisatie van Eigen Oogst roept iedere kunstenaar op zich in te schrijven voor de 18e editie van deze populaire expositie.

“Dat is dit jaar een belangrijke wijziging,” vertelt Rinke Slump, waarnemend voorzitter van de stichting Eigen Oogst. “We zijn al een tijd bezig met de voorbereidingen en omdat we niet wisten hoe het met de corona-maatregelen zou gaan, hebben we het zekere voor het onzekere genomen. Om te voorkomen dat er teveel mensen tegelijk hun kunstwerken komen brengen, laten we ze van tevoren inschrijven. Bijkomend voordeel is dat we voor Eigen Oogst begint, weten hoeveel en welke soort kunstwerken er komen en daar de ruimte op in kunnen richten.”

Exposeren

Een kleine twintig jaar geleden, toen ze met Eigen Oogst begonnen, maakten ze gebruik van leegstaande winkelpanden in het centrum. Vaak was pas op het laatste moment bekend welke ruimte dit zou zijn en hoeveel plaats er voor kunstwerken was. Toen ze vanaf 2012 een vaste plek in De Smidse kregen, hebben de werkgroepleden zelf panelen getimmerd om de kunstwerken op hun mooist te exposeren. “Tot nu toe zetten we alle panelen neer en hadden we ruimte voor 200 kunstwerken. Stel dat er dit jaar maar vijftig zijn, dan zouden er veel lege panelen staan. Door te werken met inschrijving, kunnen we alles beter in goede banen leiden. En iedereen wil dat zijn kunstwerk het best uitkomt.”

Vernieuwing

Door de jaren heen is er een vaste kern van kunstenaars ontstaan die elk jaar meedoen en toch zijn er elk jaar ook diverse nieuwe mensen die een kunstwerk insturen. “Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Het is mooi te zien dat er steeds weer nieuwe mensen hun creatieve kant ontdekken en dat met anderen willen delen. We proberen met Eigen Oogst ook vernieuwend te zijn, zodat het niet elk jaar hetzelfde is en we de kunstenaars een beetje blijven prikkelen. We geven ze na afloop soms kleine opdrachten mee waar ze een jaar mee aan de slag kunnen en wat dan het volgende jaar een ludiek nieuw kunstwerk oplevert.”

Kunstenaars die hun werk willen exposeren bij Eigen Oogst kunnen een inschrijfformulier downloaden van de site en dat insturen vóór 10 oktober. Inleveren van de kunstwerken kan op 25 of 26 oktober. 

www.eigenoogst.nl

Tekst: Annemieke van Ipenburg

Afbeelding
Bas Leusenkamp plaats zich voor Nederlands kampioenschap 33 minuten geleden
The Fortunate Sons zetten Koningsplein Hellendoorn zaterdag 27 april helemaal op zijn kop.
The Fortunate Sons op Schapenmarkt 13 uur geleden
De parcourscommissie bij de nieuwe Regge-oversteek. Vlnr. Peter Tijhuis, Martijn Schulenburg en Jos Kamp. (Foto: Bas Jongejan)
Regge Survival voegt wedstrijden toe aan programma van 27e editie 14 uur geleden
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' 20 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 22 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival gisteren
Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 18 apr, 19:29
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 18 apr, 17:39