Vorig jaar mochten de dames van het Dekenproject nog de vrijwilligersprijs in ontvangst nemen. Kort daarvoor was Zuster Petronella, de initiatiefneemster van het project en nog altijd zeer betrokken, overleden.
Vorig jaar mochten de dames van het Dekenproject nog de vrijwilligersprijs in ontvangst nemen. Kort daarvoor was Zuster Petronella, de initiatiefneemster van het project en nog altijd zeer betrokken, overleden.

‘De naaimachines gaan met pensioen’

Algemeen

NIJVERDAL - Zuster Petronella begon op 8 november 1988 het Dekenproject. Ze voorzag daarmee in diverse behoeften. Behoefte aan warme dekens voor mensen die zich niets konden veroorloven en behoefte aan gezelschap en een bezigheid voor (met name) vrouwen in de gemeente Hellendoorn.

Herma Tjeerdsma heeft zich vele jaren belangeloos en met heel veel plezier ingezet voor het Dekenproject zuster Petronella, maar moet nu met pijn in haar hart de deur van hun ‘lokaal’ sluiten. Samen met zo’n 100 vrijwilligers naaide zij door de jaren heen meer dan 45.000 dekens. Deze dekens en de vele sjaals, truitjes, mutsen en sokken die gebreid en gehaakt werden hebben heel veel mensen op verschillende plekken in de wereld letterlijk en figuurlijk voorzien van warmte.

Sluiting

“Op 8 november sluiten we de deuren definitief,” vertelt Herma. “Precies 33 jaar na het begin. Dat had zuster Petronella vast gewaardeerd, op die precieze datum afsluiten.” Herma is zichtbaar aangedaan dat het project nu echt ten einde komt. “Het is gewoon heel jammer, want we hebben al die jaren allemaal met heel veel plezier en liefde de dekens en andere benodigdheden gemaakt. De reacties die we soms krijgen van de mensen die we er mee helpen zijn echt hartverwarmend. Een moeder van een pasgeboren kindje dat letterlijk niet meer heeft dan een bananendoos om haar kindje in te leggen, maar van ons dekentjes krijgt om als matras en dekentje in die doos te gebruiken. Dat betekent zo ontzettend veel voor ze!”

Dat het Dekenproject stopt heeft voor een deel te maken met corona, maar veel meer nog met de stijgende leeftijd van de vrijwilligers. “Zuster Petronella is vorig jaar gestorven, op 96-jarige leeftijd, en hoewel ze niet meer actief betrokken was bij het project, is ze ons altijd met veel belangstelling blijven volgen. Diverse vrijwilligers gaan ook richting die respectabele leeftijd en omdat we een tijdlang niet konden naaien door alle corona-maatregelen, zijn er verschillende dames gestopt. Daardoor bleven er maar een paar groepen over en er komen maar weinig nieuwe vrijwilligers bij. Dan komt er een moment dat je de knoop door moet hakken. Wel jammer, hoor, want voor velen was dit echt een gezellig uitje, terwijl ze toch hard werkten.” Een andere reden is de op handen zijnde verhuizing voor de dames, omdat ze niet langer in hun lokaal konden blijven.

Restantenmarkt

Om het lokaal leeg achter te laten, stellen de dames van het Dekenproject alle nog overgebleven materialen ter beschikking aan een ieder die ze kan gebruiken. Alle vrijwilligers en betrokken organisaties hebben een mooie bedankkaart gekregen, waarin ze ook de gelegenheid wordt geboden spullen op te halen. Met wat ze nog over hebben houden ze een restantenmarkt op zaterdag 2, dinsdag 5, donderdag 7 en zaterdag 9 oktober, steeds van 10.00 tot 16.00 uur, in het lokaal aan de Koninginnestraat.

Vrijwilligers die nog spullen thuis hebben liggen, of misschien nog dingen maken, kunnen dit tot 1 december inleveren bij het Dekenproject. Ze kunnen hiervoor een afspraak maken met een van beide Herma’s. Zij zorgen ervoor dat de goederen op de juist plaats komen.

Organisaties die graag de mooie, zelfgemaakte spullen blijven ontvangen zijn onder andere Stichting Heetense Hulpgoederen Filipijnen in Heeten, Stichting Rijssense Oost-Europa Commissie (ROEC) in Rijssen en de Sheltersuit Foundation. Hun contactgegevens geeft Herma graag door. Je kunt haar bereiken via hmtjeerdsma@kpnmail.nl.

Tekst: Annemieke van Ipenburg

Elke deelneemster aan het Dekenproject had een eigen doos (of dozen) om haar spullen in op te bergen.
Tafereel uit de bevrijdingsstraat in het Memory Vrijheidsmuseum. Het ontbijt zal plaatsvinden in de centrale hal, maar ontbijters kunnen het museum wel bezoeken. (Foto: MVM)
Meld je volgende week aan voor bevrijdingsontbijt 40 minuten geleden
Afbeelding
Zonnebloem 75 jaar 2 uur geleden
Afbeelding
Lentewandeling met Natuurmonumenten 4 uur geleden
Afbeelding
Bas Leusenkamp plaats zich voor Nederlands kampioenschap 6 uur geleden
The Fortunate Sons zetten Koningsplein Hellendoorn zaterdag 27 april helemaal op zijn kop.
The Fortunate Sons op Schapenmarkt 19 uur geleden
De parcourscommissie bij de nieuwe Regge-oversteek. Vlnr. Peter Tijhuis, Martijn Schulenburg en Jos Kamp. (Foto: Bas Jongejan)
Regge Survival voegt wedstrijden toe aan programma van 27e editie 20 uur geleden
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' 19 apr, 11:56
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07