Column: Weet jij nog waar je was

Weet jij nog waar je was….. Ik weet nog precies waar ik was op dinsdag 11 september 2001: in de aula van Reggesteyn aan de Noetselerbergweg. Zo weet ik ook nog dat ik in de tuin zat toen in Enschede de vuurwerkramp plaatsvond op zaterdagmiddag 13 mei 2000. Ik ben ervan overtuigd dat over 20 jaar iedereen in Nijverdal zich nog zal herinneren waar men was, wat men deed toen op maandagmiddag 20 september 2021 de Bowlingboerderij en het ernaast gelegen pannenkoekenrestaurant afbrandde. 

Ik had net mijn schrijfwerk afgerond en keek uit het raam, waar ik rookwolken zag boven het Rooie Dorp. Ik dacht aan een brandje ergens in de Mauritsstraat achter in de tuin: tuinvuil dat opgeruimd moest worden. Het waren fikse wolken, dat wel. Om half twee kreeg ik een appje met een foto van de rookwolken met de tekst: brand in de Bowlingboerderij. Dat een paar uur later de hele Bowlingboerderij en het Pannenkoekenrestaurant totaal uitgebrand zouden zijn, kon ik niet bedenken. 

De zondag ervoor had ik er gebowld met mijn familie en pannenkoeken gegeten. Met stomheid geslagen heb ik gekeken hoe de vlammen om zich heen vraten. ‘s Avonds keek ik uit over een slagveld. Ontzet was ik over wat de eigenaren en de medewerkers was overkomen. Maar ook ontdaan over het verdwijnen van dit historische pand, de vertrouwde gebouwen aan de Koersendijk, een plek waar ik iedere morgen langskom. De plek waar ik feestjes heb gevierd, ontmoetingen had, etentjes, en zondag met mijn kinderen en kleinkinderen mijn verjaardag had gevierd. Dat iets met zo een lange historie er zomaar ineens niet meer kan zijn. Ik was niet de enige die er diep door werd geraakt. 

Nijverdal huilde. Nijverdal heeft de handen in elkaar geslagen. En hoe. Een crowdfundingactie om de gedupeerde familie te ondersteunen bracht in een paar dagen een heleboel geld op. Voor het hek, rondom de ravage die achtergebleven is, zag ik een grote versierde houten box met de vraag om berichtjes, verhaaltjes, herinneringen of wat je maar zou willen in de doos te deponeren. Een lief en creatief initiatief. Ik ga dit stukje in de box gooien.

Weedebee

Meer berichten
 
Auto zoeker