Dorien (rechts) en Willemien bij een van de kostuums. Rechts in de hoek het schilderij van Roos.
Dorien (rechts) en Willemien bij een van de kostuums. Rechts in de hoek het schilderij van Roos. Foto: A. van Ipenburg

‘Bijzonder hoe goed het bij elkaar past’

Algemeen

NIJVERDAL - In aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid werd het project ‘Vrije Vogels’ gelanceerd. Kinderen op basisscholen gingen met het versieren van papieren vogels aan de slag en volwassenen werden opgeroepen een kunstwerk in te zenden. Tijdens alle festiviteiten zouden deze tentoongesteld worden in het Memory Vrijheidsmuseum.

Anderhalf jaar na de geplande festiviteiten kon Janneke Meijer de deelnemende kunstenaars, namens het organiserend comité, eindelijk in het zonnetje zetten. Zaterdag 9 oktober kwamen ze in het Memory Vrijheidsmuseum bij elkaar en spraken over hun kunstwerken en wat de opdracht bij hun los maakte.

Vogelkostuum

Als je het museum binnenkomt, vallen de kunstwerken van Willemien Gerrits gelijk op. Twee levensgrote vogels in paars/groen en oranje/rood trekken je blik. Daar lijkt het in ieder geval op, maar als je dichterbij komt, zie je dat het kostuums zijn. “Dit is wat ik voor me zag, toen ik voor het eerst van deze oproep hoorde,” vertelt Willemien. “Het gaf me een heel dankbaar gevoel en we mogen onze vrijheid echt vieren. Het is echt heel bijzonder dat wij hier zo in vrijheid kunnen leven. Voor mij horen daar vrolijke kleuren bij. Het idee vanuit mijn hoofd op papier naar een patroon zetten en dat vervolgens tot een passend kostuum maken, was ontzettend veel werk, maar ook heel leuk om te doen. Ik ben heel blij met het resultaat.” Dat de kostuums echt passen, laat ze met foto’s op haar telefoon zien. Willemien als vrije vogel midden op onze eigen heide.


Foto: A. van Ipenburg

Schilderij

“Ik had nog een schilderij ‘liggen’, waar ik gelijk naar toe getrokken werd, toen ik het artikel over Vrije Vogels las,” vertelt Dorien de Groot. “Het onderwerp raakte mij heel erg, zeker in combinatie met de hele corona-situatie. Net als Willemien vind ik dat we onze vrijheid mogen vieren, in stilte en uitbundig. Mijn schilderij past daarbij. En het past qua kleuren ook nog goed bij het oranje/rode kostuum van Willemien.”

De derde inzending is een schilderij van Roos ten Tusscher, die er zaterdag helaas niet bij kon zijn. Haar schilderij past qua kleurstelling prachtig bij het andere kostuum van Willemien. Wie er in het museum naar gaat kijken, zal zien dat er bij elk kunstwerk een beschrijving van de kunstenaar hangt. Verder staat er een tafeltje met gipsen duifjes, die iedereen op zijn eigen manier mag versieren. Pak een stift en schrijf er een mooie boodschap op, kleur hem, beschilder hem, kortom: maak er jouw eigen vrije vogel van. Alle ingeleverde vrije vogels vinden een plekje in het nest dat voor ze klaar staat en zullen uiteindelijk te zien zijn in het museum.


Bloemetje

Janneke Meijer geeft de dames een bloemetje en cadeaubon voor hun inzending. “Na zo lang wachten verdienen ze onze welgemeende waardering. Ze hebben echt prachtige dingen gemaakt, die mooi geëxposeerd zijn door Frits, Yvanca en Jasmijn Tutert.”

Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 17 uur geleden
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 uur geleden
Afbeelding
Winkelen bij Voedselbank Hellendoorn gisteren
Naast alle activiteiten buiten, is er binnen in de HOi-studio van alles te beleven.
Koningsdag bij HOi is 'Samen Oranje' gisteren
Afbeelding
Eschlanderkapel Hellendoorn organiseert een fietstocht voor de hele familie 20 apr, 19:26
Tafereel uit de bevrijdingsstraat in het Memory Vrijheidsmuseum. Het ontbijt zal plaatsvinden in de centrale hal, maar ontbijters kunnen het museum wel bezoeken. (Foto: MVM)
Meld je volgende week aan voor bevrijdingsontbijt 20 apr, 14:13
Afbeelding
Zonnebloem 75 jaar 20 apr, 12:00
Afbeelding
Lentewandeling met Natuurmonumenten 20 apr, 10:05